toggle menu

Consumententip: Reizen met de OV-Chipkaart

De OV-chipkaart is de nieuwe manier van betalen in het openbaar vervoer. Met één kaart heeft u toegang tot de trein, bus, tram en metro. Dit klinkt veelbelovend, maar op dit moment is het voor veel mensen nog onduidelijk hoe reizen met een OV-chipkaart werkt. Radar zet de belangrijkste zaken op een rij.

Soorten Chipkaart

Er zijn drie verschillende soorten OV-chipkaarten: De Persoonlijke OV-chipkaart, de Anonieme OV-chipkaart en de Wegwerpchipkaart.

  • Persoonlijke OV-chipkaart? Deze kaart is voor reizigers die regelmatig gebruikmaken van het openbaar vervoer. Reist u bijvoorbeeld met een abonnement, dan kan dat alleen met een Persoonlijke OV-chipkaart. Behalve bij een automaat, kunt u deze kaart ook automatisch opladen.
  • Anonieme OV-chipkaart? Deze kaart kunt u het beste gebruiken als u af en toe gebruik maakt van het openbaarvervoer. Een groot voordeel van de Anonieme OV-chipkaart is dat meerdere personen er gebruik van kunnen maken. Dat kan echter niet tegelijkertijd! Deze kaart is niet te gebruiken als u met een abonnement reist. Helaas is deze kaart niet automatisch op te laden.

  • Wegwerpchipkaart? Deze kaart heeft een vooraf ingestelde geldigheid, bijvoorbeeld een vast aantal dagen of ritten. Deze kaart is überhaupt niet op te laden.

Aanschaffen

Er zijn verschillende manieren om aan een OV-chipkaart te komen. Ook hier zijn er weer verschillen tussen een Persoonlijke OV-chipkaart, de Anonieme OV-chipkaart en de Wegperkchipkaart.

  • Persoonlijke OV-chipkaart Deze kaart kunt u online bestellen. Zorg ervoor dat u een pasfoto op uw computer heeft opgeslagen. Deze moet u digitaal meesturen bij het aanvragen.??Er is ook een papieren aanvraagformulier. Deze kunt u afhalen bij de balies van de OV-bedrijven.
  • Anonieme OV-chipkaart? Deze kaart is te koop bij de verkoop- en oplaadautomaten op de stations. Bij veel balies van de OV-bedrijven kunt u deze kaart ook aanschaffen.
  • Wegwerpchipkaart? De wegwerpchipkaart is te koop bij verkoop- en oplaadautomaten en in bijvoorbeeld bus of tram.

De prijs van de OV-chipkaart is rond de € 7,50. Op dit moment wordt de kaart vaak voor introductieprijzen aangeboden. Als u de kaart heeft aangeschaft kunt u er zelf meer saldo of een reisproduct opzetten via de oplaadautomaten.

De reis

U kunt op twee manieren reizen met de OV-chipkaart: op saldo of met een reisproduct. Voordat u aan uw reis begint, moet u dus eerst saldo of een reisproduct op uw kaart hebben staan. Welke manier het beste voor u is hangt af van de situatie:

  • Reizen op saldo? Saldo is een bedrag waarmee u overal kunt reizen. Dit geldt voor alle vormen van openbaarvervoer. Als u op uw saldo reist, betaalt u een instaptarief.
  • Reizen met een reisproduct? Een reisproduct is bijvoorbeeld een enkele reis, retour of een abonnement. U kunt voor een bepaald traject een “kaartjeµ op uw OV-chipkaart zetten.

Inchecken

Als u voldoende saldo of een reisproduct op uw kaart heeft staan, kan de reis beginnen. Allereerst moet u inchecken. Dit doet u zo:

Houd uw OV-chipkaart voor of tegen het OV-chipkaartlogo op de kaartlezer. Als u met de metro reist, zitten de kaartlezers op de poortjes voor het perron. Reist u met de trein, dan kunt u de kaarlezers aan het begin van het perron vinden. De kaartlezers van de bus en de tram bevinden zich in de voertuigen zelf. U moet dus eerst instappen om in te checken.

Als er een reisproduct op uw kaart staat, dan reist u hierop. Zo niet, dan reist u op saldo.

Bij het reizen op saldo moet u een instaptarief worden betaald. Voor het reizen met de trein betaalt u € 20. Voor bus, tram en metro geldt een instaptarief van €4. Dit bedrag wordt aan het eind van de rit verrekend met de ritprijs.??

Bijvoorbeeld

U reist met de trein, op saldo, van Amsterdam naar Rotterdam. Bij het inchecken wordt er € 20 instaptarief van uw saldo afgeschreven. De reis zelf kost u € 12,50. Bij het uitchecken wordt deze prijs verrekend met het instaptarief. Er wordt dan dus € 7,50 terug op uw OV-chipkaart gezet. Reist u met een reisproduct, dan betaalt u geen instaptarief.

Uitchecken

Aan het einde van uw reis moet u altijd uitchecken. Dit doet u door uw OV-chipkaart voor of tegen de OV-chipkaartlezer te houden. Als u met de bus, tram of metro reist, moet u ook uitchecken als u overstapt. Reist u met de trein, dan hoeft u pas aan het eind van uw reis uit te checken. Kortom, reist u met de bus, tram of metro, check dan bij uitstappen altijd uit!

Voor meer informatie naar de officiële OV-chipkaart site.

Copyright: TROS Radar

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant