toggle menu

Consumententip: Reizen met de trein binnen de EU kan goedkoper

Consumententip:  Reizen met de trein binnen de EU kan goedkoper

Treintickets boeken bij een buitenlandse spoorwegmaatschappij scheelt in veel gevallen een hoop geld. Het loont om de prijzen van verschillende websites even naast elkaar te leggen. NS Hispeed, DB Bahn, RailEurope en overige aanbieders vragen zeer uiteenlopende prijzen voor exact dezelfde treinen. Het verschil tussen twee tickets kan oplopen tot €80,-.

Prijsverschillen

Volgens de Treinreiswinkel komt dit verschil door de beschikbaarheid van de plaatsen in de trein. De NS heeft in de goedkope categorie minder plaatsen beschikbaar dan DB Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij hanteert acht verschillende prijsklassen die fluctueren aan de hand van vraag en aanbod. Hier tegenover staan slechts drie prijscategorieën bij de NS, wat weliswaar voor een meer stabiele, maar vaak ook hogere prijs zorgt. Voor een weekendje Berlijn kun je dus het beste vroegtijdig boeken bij DB Bahn, maar als die kaartjes snel verkocht worden is de NS soms weer goedkoper.

Nieuw systeem

Het is wellicht wat onoverzichtelijk, maar er is goed nieuws. Vanaf maart 2012 wordt het Duitse systeem geïmplementeerd bij de NS. Deze ingreep zou een einde moeten maken aan alle prijsverschillen. Echter blijft er een prijsverschil voor het reizen naar kleinere bestemmingen.

Aanbod bestemmingen

De NS biedt de goedkoopste tickets slechts voor de 400 meest populaire bestemmingen aan, terwijl onze oosterburen naar ruim 18.000 bestemmingen de laagste prijs kunnen verzekeren.

Treintickets naar Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk kun je het best boeken bij NS Hispeed. De Franse en Engelse maatschappijen maken de treinritten namelijk nog duurder. Amsterdam-Londen kost bij de NS ongeveer €129, terwijl Eurostar gemakkelijk €200 of meer durft te rekenen voor eenzelfde reis.

Let dus goed op wanneer je gaat boeken. Verschillende aanbieders afzoeken naar de goedkoopste tickets kan soms tientallen euro’s schelen. En zeg nou zelf; die extra euro’s kun je veel leuker besteden op de bestemming zelf, dan vergooien aan de reis.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant