toggle menu

Consumententip: Spookfacturen in prullenbak

Consumententip: Spookfacturen in prullenbak

Ze zien er vaak heel echt uit, nep-acceptgiro’s en rekeningen met vaak hoge bedragen. Je wordt in de brief of rekening dan zeer dringend verzocht om deze factuur te betalen, omdat de vervaldatum bijna is verstreken.

Veel consumenten en kleine zelfstandigen krijgen geregeld van die spookfacturen of nepacceptgiro’s in de bus. Acquisitiefraude heet dat. Vaak is de rekening zo opgesteld dat je voor iets moet betalen wat je nog niet hebt besteld. In de kleine lettertjes staat dan dat het jaarabonnement na betaling ingaat. Het kan ook zijn dat je een factuur krijgt van een bekende organisatie waar je helemaal geen diensten afneemt. Fraudeurs gebruiken vaak de naam en het logo van deze organisaties voor hun oplichting.

Goed checken

Als je een factuur krijgt waar je niks van weet en die verdacht overkomt, is het goed om even na te gaan of het hier gaat om een spookfactuur. Bijvoorbeeld door te bellen naar het bedrijf dat de factuur heeft verstuurd. Kijk zo mogelijk op internet of het rekeningnummer van het bedrijf overeenkomt met het rekeningnummer op de acceptgiro.

En is het een spookfactuur, betaal ’m niet en gooi ’m weg na melding te hebben gemaakt van deze fraude bij het steunpunt acquisitiefraude, www.fraudemeldpunt.nl

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant