Consumententip: Stap over en bespaar op energiekosten

Consumententip: Stap over en bespaar op energiekosten

Overstappen naar een andere energieleverancier kan je veel geld besparen! Lees wat de mogelijkheden zijn.

Afhankelijk van het soort energiecontract dat je hebt en naar welke leverancier je overstapt kan de korting oplopen van €52 tot €464. Dat heeft de Energiekamer van de mededingingsautoriteit NMa onderzocht. Ook wisselen van contract en toch bij dezelfde leverancier blijven kan soms geld schelen.

Je bent vrij om te kiezen van welke leverancier je energie afneemt. Omdat deze leveranciers zelf de prijs van elektriciteit en gas mogen bepalen, is er veel verschil in prijs. Op verschillende websites kan je een vergelijking maken en uitrekenen wat je kan besparen. 

Opletten

Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten. Als je een contract afsluit voor bijvoorbeeld drie jaar vast, dan is de prijs van de energie vaak lager dan wanneer je een jaarcontract afsluit. Dat lijkt voordelig, maar hierdoor zou je in de toekomst een besparing kunnen mislopen omdat je niet kan overstappen.

Vast of variabel?

Verder kan je soms kiezen tussen een vaste prijs of een variabele prijs. Zet je de prijs vast, dan betaal je niet méér als de prijs van energie stijgt. Maar daalt de prijs, dan kan je ook niet profiteren van de goedkopere energie.

Ga op internet naar de EnergieWijzer van de Consuwijzer als je de service en dienstverlening van de energiebedrijven wilt vergelijken.

Ook interessant