Consumententip: Tips voor studenten op kamerjacht

Consumententip:  Tips voor studenten op kamerjacht

Studenten die op zoek zijn naar een kamer hebben het lastig. Als nieuwkomers weten zij vaak weinig over hun rechten als huurder. Vooral studenten die huren bij een particuliere verhuurder lopen tegen problemen aan. Nieuw zijn de klachten over online kameradvertenties die misleidend zijn en studenten op hoge kosten jagen.

Om ellende met de huisbaas te voorkomen en ter voorbereiding op de kamerjacht geeft het Juridisch Loket vier tips:

  • Informeer vooraf over je rechten als huurder;
  • Toets of de hoogte van de huurprijs correct is;
  • Vraag advies over de inhoud van het huurcontract voor ondertekening.
  • Lees de contractvoorwaarden voor het plaatsen van een kameradvertentie.

Particuliere kamerverhuur

Maak gebruik van de rechten die je als huurder hebt. Een veel gehoorde vraag is: “Mijn huisbaas zegt dat ik mijn kamer uit moet omdat het huurcontract voor een jaar is afgelopen, klopt dat?µ Veel studenten weten niet dat de verhuurder een wettelijk geldige reden moet opgeven om het huurcontract te beëindigen. Ook hoeven studenten geen genoegen te nemen met achterstallig onderhoud of hoge huurbedragen.

 

Misleidende reclame

Vooral in de grote studentensteden neemt het aantal klachten toe van studenten die via internet op kamerjacht zijn. Studenten melden zich via een website aan om ‘custom-made’ kameradvertenties per mail te ontvangen. Uiteindelijk voldoen de aangeboden kamers niet aan de opgegeven wensen en zijn de gedupeerde studenten wel veel geld kwijt aan inschrijf- en incassokosten.

 

Goede voorbereiding, halve werk

Jan Albert Waal, Algemeen Directeur van het Juridisch Loket, stelt: “Onze juridische medewerkers zien elk jaar weer gedupeerde studenten die in conflict zijn met hun huisbaas. Aankomende kamerbewoners kunnen zich wapenen tegen malafide huisbazen. Met de juiste juridische informatie op zak, voorkomt de student veel problemen.

Bron: Juridisch Loket

Ook interessant