toggle menu

Consumententip: Tussenpersonen en hun kosten

Een hypotheek of levensverzekering afsluiten kan via een tussenpersoon. Maar let op: banken en verzekeraars betalen die tussenpersoon als hij/zij hun product aan u adviseert!

Helemaal onafhankelijk zijn de tussenpersonen dus niet en bovendien worden die extra kosten aan u doorberekend in het financiële product dat u aanschaft.

Radar toonde al aan dat tussenpersonen niet duidelijk zijn over de provisie die zij ontvangen. Pas na aandringen gaven slechts enkele tussenpersonen een indicatie van de kosten.

Na 1 april is het echter verplicht dat tussenpersonen hun klanten vertellen hoe hoog hun beloning is. De Autoriteit Financiële Markten zal dit ook controleren. Banken en verzekeraars hoeven niet transparant te zijn over de provisie die hun eigen adviseurs krijgen, maar ze moeten de klant wel vertellen dat een advies geld kost en hoeveel.

Nieuwe eisen en veranderingen

Openheid over de provisies is een onderdeel van een aantal veranderingen in de beloning van tussenpersonen. Naast het bekendmaken van deze beloning, worden er ook nieuwe eisen gesteld aan de hoogte van de provisie en de reden om die te betalen of te ontvangen. Tussenpersonen mogen bijvoorbeeld geen bonussen ontvangen van banken voor het behalen van een bepaalde omzet.

Gaat u naar een tussenpersoon voor een financieel product, vraag dan hoeveel provisie hij/zij krijgt. Voor vragen over de beloningen kunt u terecht op de AFM-website.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant