Consumententip: Vervolgzendingen? Niet jouw pakkie-an!

Consumententip: Vervolgzendingen? Niet jouw pakkie-an!

Stel, je hebt op internet of op straat een geheel gratis proefpakket ontvangen. Het bedrijf stuurt je hierna ongevraagd vervolgzendingen en een rekening. Wat zijn jouw rechten?

Heb je alleen toestemming gegeven voor een gratis proefpakket, maar niet voor vervolgzendingen? Dan hoef je die niet te betalen. De vervolgzendingen zijn in dit geval geen onderdeel van de overeenkomst geweest die je met de ondernemer hebt. Stelt de ondernemer dat er wel een overeenkomst is met betrekking tot de vervolgzendingen? Dan moet de ondernemer bewijzen dat je daarmee hebt ingestemd.

Gratis is gratis

Soms doen ondernemers bij een proefpakket een brief waarin staat dat je contact moet opnemen als je geen vervolgzendingen wil. Hij legt dan de verantwoordelijkheid bij jou en dat is niet juist! Jij hoeft alleen akkoord te gaan met de vervolgzendingen als je daarmee nadrukkelijk hebt ingestemd!

Vage vinkjes

Het kan ook zijn dat de ondernemer naar zijn algemene voorwaarden verwijst. In de algemene voorwaarden staat dan bijvoorbeeld dat je ook vervolgzendingen krijgt. Ook dit is niet voldoende; óók niet als je een vinkje hebt gezet op een website dat je de algemene voorwaarden hebt gelezen, en/of hebt aangevinkt dat jij akkoord ging met die voorwaarden. De vervolgzendingen moeten echt onderdeel uitmaken van het aanbod waar jij op in bent gegaan.

© Radar

Meer over:

Ook interessant