Consumententip: Vloeibare wascapsules, het zijn net snoepjes…

Consumententip: Vloeibare wascapsules, het zijn net snoepjes…

Er gebeuren steeds vaker ongelukken met zogenaamde ‘liquid caps’ voor de vaatwasmachine. Deze capsules met vloeibaar afwasmiddel lijken veel op snoepjes, waardoor kinderen de capsules in hun mond stoppen.

Het uiterlijk van wascapsules is verraderlijk. Er zit gekleurde vloeistof in, waardoor ze erg op snoepjes lijken. Kinderen graaien vaak een capsule uit de bewaardoos als de ouders de afwasmachine vullen. Ook komt het voor dat de capsules niet in de originele bewaardoos worden bewaard door de ouders. Vooral kinderen in de leeftijd 0 tot 4 jaar stoppen ze in hun mond. De capsules zijn verpakt in oplosbaar folie, dat dus ook door speeksel op kan lossen.

Wat kan je doen?

Als kinderen de capsules in hun mond doen en het afwasmiddel inslikken, kunnen ze last krijgen van hun luchtwegen. Ga meteen naar de huisarts of de spoedeisende hulp en neem een capsule mee. Als kinderen de capsules in hun mond hebben gedaan, laat ze dan goed spoelen met water. Spugen is geen oplossing, want dan komt het middel voor de tweede keer in de slokdarm! Laat het kind een beetje water drinken en iets vettigs eten, bijvoorbeeld een lepel pindakaas of boter. 

Ook interessant