toggle menu

Consumententip: Voorlopig koopcontract

Stel, je tekent een voorlopig koopcontract voor een huis waar nog een nieuwe keuken in moet. De keuken zoek je alvast uit en je bestelt hem. Dan blijkt dat de bank geen hypotheek wil verstrekken en de koop van het huis dus niet doorgaat. Hoe zit het dan met de bestelling van die keuken?

Helaas. Als je iets koopt, zit je eraan vast. Als de koop van de woning niet doorgaat, is dat voor eigen risico en dus geen reden om van de koop van de keuken (of de badkamer of wat dan ook) af te zien.

Maak daarom een voorbehoud bij de aankoop van een keuken of badkamer, of iets anders voor jouw nieuwe huis, net zoals je dat bij de aankoop van het huis zelf doet middels het voorlopig koopcontract. Je kunt op papier laten zetten dat je de koop van de keuken zonder kosten ongedaan kunt maken als de koop van de woning niet doorgaat. Je kunt ook nog even wachten met het tekenen van de offerte voor de keuken.

Annuleringskosten

Als je de keuken al hebt besteld en hem achteraf toch niet meer wilt kopen, dus de koop wilt annuleren, dan moet je rekening houden met annuleringskosten. Hoe hoog die kosten zijn, staat vaak in de algemene voorwaarden van het bedrijf. In die kosten zitten de verlieskosten voor de ondernemer, maar ook de winst die hij misloopt. Die kosten bedragen bij keukens meestal zo’n dertig procent van het aankoopbedrag. 

Ook interessant