toggle menu

Consumententip: Vragen en antwoorden over Netflix

Consumententip: Vragen en antwoorden over Netflix

Wie van films en series houdt, of veel van zulke enthousiastelingen in zijn (internet)vriendenkring heeft, zal het niet ontgaan zijn: sinds woensdag is de online dienst Netflix in Nederland beschikbaar. Tijdlijnen op Facebook en Twitter staan er vol mee. Maar wat is Netflix precies, en hoe werkt het? Een paar vragen en antwoorden op een rij.

Klanten betalen het Amerikaanse bedrijf 7,99 euro per maand en krijgen daarmee toegang tot een groot aantal films en series. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze wat kijken: Netflix heeft geen programmering. 'Bladeren' door de catalogus en het afspelen van de inhoud kan op veel (moderne) televisies, tablets, smartphones en spelcomputers.

Netflix was al beschikbaar in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Zweden en Brazilië. Nederland is het zevende Europese land waar de service te gebruiken is. Het bedrijf heeft ongeveer 37 miljoen abonnees wereldwijd.

Nederlanders kunnen zich sinds woensdag abonneren. Volgens het bedrijf hebben ongeveer 70.000 mensen in Nederland vooraf aangegeven dat ze geïnteresseerd waren.

Hoe groot is het Netflix-aanbod?

De Nederlandse Netflix-catalogus bevat een paar honderd titels. Dit zijn voornamelijk films, maar ook enkele tientallen series en comedyshows. Hieronder vallen bovendien de nodige kinderprogramma's. Het aanbod is niet altijd even actueel: de meest recente films en seizoenen van nog lopende series zijn een jaar of twee oud.

Ook 'exclusieve' series, zoals Game of Thrones van HBO, zijn niet op Netflix te vinden. Daar staat tegenover dat het bedrijf zelf ook programma's produceert, zoals de series House of Cards (met Kevin Spacey), Arrested Development (seizoen 4) en stand-up comedyshows van onder andere Craig Ferguson, Doug Stanhope en Mike Birbiglia. Het bedrijf overweegt bovendien om Nederlandse series te gaan produceren.

Hoe kun je Netflix gebruiken?

Netflix 'streamt' films en series; je downloadt dus geen grote videobestanden. Een goed werkende internetverbinding is uiteraard wel een vereiste. 

Voor 7,99 euro per maand, te betalen via creditcard of iDeal, heb je een Netflix-account. Op één account kunnen maximaal vijf verschillende profielen worden aangemaakt, bijvoorbeeld voor verschillende gezinsleden of huisgenoten. Die krijgen zo allemaal een gepersonaliseerd aanbod te zien. 

De dienst is te gebruiken op pc en Mac (eventueel aan te sluiten op de televisie), op spelcomputers zoals PlayStation 3, Xbox 360, Wii en Wii U, en via mobiele apps voor iOS, Android en Windows Phone. Daarnaast wordt Netflix ondersteund door veel smart tv's en Blurayspelers.

Wat zijn de alternatieven voor Netflix?

Netflix gaat de concurrentie aan met bestaande on demand-diensten. Tv-providers als Ziggo, UPC en KPN bieden dergelijke services ook al aan. Daarnaast is er onder andere Videoland on Demand (alleen films), Pathé Thuis (ook alleen films) en HBO. Bij al deze diensten, met uitzondering van HBO, betaal je echter per film of aflevering in plaats van één vast maandbedrag voor onbeperkte toegang tot de volledige catalogus, zoals bij Netflix.

Voor alle diensten geldt dat ze onderling verschillen in grootte, actualiteit en exclusiviteit van het aanbod. Dus als je vooral geïnteresseerd bent in de allernieuwste films of heel specifieke series, dan loont het de moeite om vooraf de catalogi even te vergelijken.

Lees meer vragen en antwoorden over Netflix

Bron: ANP / NU.nl / Netflix

Meer over:

Ook interessant