Consumententip: Waar moet je op letten als je een lening afsluit?

Veel mensen die een persoonlijke lening sluiten of een doorlopend krediet nemen, krijgen daar later spijt van. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud, het Nationaal Insituut voor Budgetvoorlichting. Wat moet je weten als je geld wil gaan lenen?

Wij leggen de vraag voor aan Lodewijk Kleijn. Hij is beleidsmedewerker van de NVVK, de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet. Hij zet een aantal tips op een rij.

Tips: waar moet je op letten als je een lening afsluit?

Als je een lening afsluit, moet je altijd het geleende bedrag terugbetalen, plus een bedrag aan kosten en kredietvergoeding. Dat is de rente. Afhankelijk van het soort lening kan de rente enorm variëren. Dit kan te maken hebben met:

  • jouw kredietwaardigheid (kan je de rente en aflossing steeds blijven betalen);de looptijd van de lening;
  • de hoogte van de lening;
  • de vraag of er een onderpand is (bijvoorbeeld een huis of aandelen).

Daarnaast stelt iedere geld- of kredietverstrekker bepaalde voorwaarden aan een lening. Voorwaarden waar je op moet letten zijn:

  • wordt de lening kwijtgescholden als je onverhoopt zou komen te overlijden?
  • mag je méér aflossen dan strikt noodzakelijk en zijn hieraan kosten verbonden?
  • is de looptijd niet te lang? Er is niets zo vervelend als het aflossen van een lening voor een auto waarin je al lang niet meer rijdt!

Valkuilen: waar moet je voor oppassen als je gaat lenen?

  • Jij komt er later achter dat je een (te) hoge rente betaalt. Bezint dus eer ge aan een lening begint. Ga eerst eens naar jouw eigen bank en vergelijk de rentetarieven van je eigen bank met die van tenminste twee andere geldverstrekkers.
  • Soms verplicht de kredietverstrekker je een verzekering af te sluiten vanwege het overlijdensrisico. De premie die je hiervoor betaalt, kan samen met de gevraagde rente hoger zijn dan het rentetarief van een concurrent die de premie voor die overlijdensverzekering al heeft opgenomen in zijn rentetarief.
  • Je ontvangt een cadeautje, bijvoorbeeld het nieuwste soort koffiezetapparaat. Vergeet niet dat cadeautjes lokkertjes zijn. En die moeten ook weer betaald worden. En wel uit de rente die je zelf betaalt.
  • De kredietverstrekker rekent je voor, welke aflossing je iedere maand kunt missen. Maar je hebt zelf het beste inzicht in jouw inkomsten en uitgaven. Je weet dus zelf het beste of je in staat bent om maandelijks een bepaald bedrag af te lossen.

Deze en andere tips kun je ook vinden op de website van de SBN, de Sociale Banken Nederland. Dit is het samenwerkingsverband van alle kredietbanken in Nederland.

Lees het volledige artikel over het Nibud-onderzoek: Veel geldleners krijgen spijt.

© TROS Radar

Meer over:

Ook interessant