toggle menu

Consumententip: Wet pakt stilzwijgende verlenging abonnementen aan

In oktober 2010 heeft de Eerste Kamer voor consumenten een belangrijke wet aangenomen. Hierdoor zit je niet meer een jaar aan een abonnement vast wanneer je per ongeluk een dag te laat jouw abonnement opzegt.

De wet die de stilzwijgende verlenging van abonnementen verbiedt, gaat in op 1 januari 2012. Vanaf die datum kun je per maand jouw abonnement opzeggen. 

Het wetsvoorstel is onder meer van belang om consumenten te beschermen tegen praktijken van sportscholen, tijdschriften, energie-aanbieders en dergelijke. Deze bedrijven waarschuwen in veel gevallen hun klanten niet dat de termijn waarvoor ze betaald hebben verstreken is. Consumenten die niet uit zichzelf actie ondernemen, zitten dan automatisch vast aan een nieuwe periode. 

Ter verduidelijking: Dit betekent dus niet dat als je een abonnement afsluit bij bijvoorbeeld een sportschool voor een jaar, je dat abonnement na een maand alweer kunt opzeggen. Nee, het betekent dat na dat jaar de sportschool jouw abonnement niet stilzwijgend voor nog een jaar kan verlengen. Je kunt er na dat jaar dus elke maand uitstappen. 

De wet kent een paar uitzonderingen:

  • Verzekeringen en lidmaatschappen van verenigingen blijven per jaar opzegbaar.
  • De opzegtermijn van bladen die minder dan twaalf keer per jaar worden geleverd, is drie maanden. Voor alle andere bladen -en dus ook kranten- is de opzegtermijn na stilzwijgende omzetting in onbepaalde tijd maximaal een maand.

Let op: abonnementen op kranten en tijdschriften mogen na 1 januari 2012 nog wel stilzwijgend met drie maanden worden verlengd.

Lees de nieuwe wet en meer informatie op de site van het Nederlands Uitgeversverbond.

© Radar

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant