Corona: Is het veilig om een kaartje te sturen naar opa en oma?

Corona: Is het veilig om een kaartje te sturen naar opa en oma?

Het UMC Groningen riep eerder deze week op om niet meer massaal kaartjes te sturen naar kwetsbare patiënten. Volgens het ziekenhuis brengt de postverspreiding in het UMCG extra risico’s met zich mee in tijden van corona. Het ziekenhuis hanteert daarmee strengere regels dan het RIVM. Volgens PostNL, de grootste bezorger van post en pakketten in ons land, worden er op dit moment meer kaarten en pakketten verstuurd. De vraag is: Is dat wel veilig met corona?

Uit onderzoek van het Amerikaanse Centres for Disease Control bleek dinsdag dat genetisch materiaal van SARS-CoV-2 (het nieuwe coronavirus) 17 dagen had overleefd in cabines van een cruiseschip. Of het coronavirus in die cabines in tact waren of dat het resten van het virus waren is niet duidelijk. Amerikaans onderzoek liet vorige week al zien dat het virus dat corona veroorzaakt lang op oppervlaktes kan blijven leven.

Besmetting via mond, traanklieren of neusslijmvlies

Op plastic en roestvrij staal zou het virus tot wel 72 uur in tact kunnen blijven, op karton was het na 24 uur pas niet meer levend. Het onderzoek werd gedaan in een laboratorium, dus factoren als buitenlucht, temperatuurwisselingen en wrijving tussen post en pakketjes werd daarin niet meegenomen. Mochten er op het poststuk virussen zitten dan is de ontvanger niet gelijk besmet, dat gebeurt pas als het virus na aanraking via de mond, traanklieren of neusslijmvlies het lichaam binnenkomen.

Volgens het RIVM kan je ondanks deze onderzoeken gewoon spullen of oppervlakken aanraken of vastpakken. Dus ook post, pakketjes of een bos bloemen: 'De kans is klein dat je daar ziek van wordt. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Als je weet dat de eigenaar van de spullen ziek is, was dan je handen zodra daar gelegenheid voor is'. Hoe om te gaan met pakketten en post die door verschillende (onbekende) handen zijn gegaan voordat ze bij de geaddresseerde aankomen wordt niet beschreven.

Verschillende Amerikaanse onderzoeksinstellingen doen vervolgonderzoeken naar de overlevingskansen van het virus buiten het menselijk lichaam. Wat daar ook uitkomt, in geval van twijfel na het openen van post of een pakket: goed handen wassen gedurende 20 seconden met water en zeep kan nooit kwaad.

Meer over:

Ook interessant