De nieuwe iPhones, kopen of toch nog even wachten?

De nieuwe iPhones, kopen of toch nog even wachten?

Apple heeft woensdagavond drie nieuwe iPhones aangekondigd: de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max. Zoals elk jaar zegt Apple dat het zijn beste telefoons ooit zijn, maar ze zijn ook opnieuw de duurste telefoons die het merk ooit heeft aangekondigd. De prijzen lopen uiteen van 859 tot 1659 euro wanneer je ze zonder abonnement koopt. Zijn de nieuwe iPhones de aankoop waard of kun je nog even door met je huidige toestel? Radar bekijkt je opties.

Alle drie de modellen die Apple heeft aangekondigd, vertonen grote gelijkenissen met de iPhone X van vorig jaar. Het scherm bedekt vrijwel de hele voorkant, met uitzondering van een inkeping aan de bovenkant, waar een camera, luidspreker en een gezichtsscanner verwerkt zijn. Die laatste vervangt de vingeradrukscanner op de nu ook afwezige homeknop. Net zoals bij de iPhone X worden de functies van de homeknop vervangen door gebaren, zoals een veeg van onderen om naar het hoofdscherm te gaan.

Verschil iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max

Apple heeft de drie modellen in twee 'klassen' onderverdeeld. De XS en XS Max zijn de topmodellen, met de mooiste schermen en aan de achterkant een dubbele camera. De XS is met zijn 5,8"-scherm net zo groot als de huidige iPhone X en de XS Max is met zijn 6,5"-scherm een slag groter. Daarmee is de XS Max van vergelijkbaar formaat als de oude Plus-modellen, maar dan met een groter scherm. De XR is een goedkoper model, met aan de achterkant 'slechts' één camera een goedkoper schermpje. Qua formaat zit hij tussen de XS en XS Max in: het scherm heeft een diagonaal van 6,1 inch.

E-sim

Een nieuwe functie is in de nieuwe iPhones, is de ingebouwde e-simkaart. Je kunt dit zien als een ingebouwde simkaart, waar een telecomprovider informatie op kan plaatsen, zonder dat je nog een fysiek kaartje in je telefoon hoeft te plaatsen. Een opening voor een 'ouderwetse' nanosimkaart is ook nog aanwezig. Hiermee heeft Apple in essentie zijn eerste dualsimtelefoons uitgebracht. Voorlopig zul je daar echter weinig aan hebben, aangezien het nog niet duidelijk is wanneer Nederlandse telecomproviders ondersteuning voor e-simkaarten krijgen.

Verschillen met iPhone X

Wanneer je de iPhone XS naast zijn voorganger legt, de iPhone X, blijven er weinig verschillen over. Qua formaat, scherm en functies zijn de twee toestellen exact hetzelfde. Wel is de iPhone XS weer een stukje sneller dan zijn voorganger en maakt de camera iets betere kiekjes. Verder zou de accu het een halfuurtje langer moeten volhouden. Als je nog een iPhone X hebt, hoef je dus echt niet de nieuwe variant aan te schaffen.

Kan ik niet mijn oude iPhone nog een jaartje langer houden?

Heel veel geld voor vrij weinig nieuwe functies dus. Kun je dan niet gewoon nog een jaartje langer doen met je huidige telefoon? Een belangrijk voordeel van Apple is dat het bedrijf zijn apparatuur relatief lang blijft ondersteunen. Waar Android-telefoons vrijwel nooit langer dan drie jaar beveiligingsupdates krijgen (en goedkope modellen soms helemaal geen), brengt Apple zijn nieuwste update, iOS 12, zelfs nog uit voor de iPhone 5S. Dit model kwam in 2013 uit en is dus inmiddels 5 jaar oud. Apple belooft overigens dat oude telefoons een stuk sneller worden van de update.

Trage iPhones sneller maken met nieuwe accu

Apple maakt iPhones trager als de accu versleten is. Zo wil het bedrijf voorkomen dat de telefoons plotseling uitvallen. Wanneer de accu wordt vervangen, zijn ze weer een stuk sneller. Apple geeft dit jaar, naar aanleiding van de ophef die dat veroorzaakte, korting op de accuvervangservice. Lees daar hier meer over:

Ophef over tragere iPhones: nieuwe batterij voor je toestel?

Kan ik een oudere iPhone kopen?

Is je telefoon echt aan vervanging toe, dan heb je nog verschillende andere opties. Als je niets anders dan een iPhone wilt, verkoopt Apple de iPhone 7 en 8 nog nieuw, vanaf respectievelijk ongeveer 500 en 700 euro. De iPhone 7 is tweedehands vanaf ongeveer 350 euro te vinden en oudere modellen, zoals de iPhone 6 en 6S, zijn nog goedkoper. Ook tweedehands toestellen komen in aanmerking voor de accuvervangservice van Apple.

En andere merken dan?

Ben je minder gehecht aan Apple, dan kun je natuurlijk ook naar het aanbod van andere merken kijken. Als je een tijdje met je telefoon wilt blijven doen, is het wel van belang om voor langere tijd beveiligd te zijn met updates. Volgens Arnoud Wokke, smartphone-expert van techniekwebsite Tweakers, kun je het beste kijken naar de Android Enterprise Recommended-toestellen. Dit zijn telefoons die gegarandeerd drie jaar lang binnen 90 dagen de nieuwste beveiligingsupdates krijgen. Hieronder vallen onder andere de duurdere modellen van Huawei, het volledige repertoire van Nokia en enkele modellen van Motorola, LG en Sony.

'Fabrikanten van Android-toestellen hebben dit echt massaal opgepakt,' zegt Wokke. 'Samsung zit dan niet in Android One of Enterprise Recommended, maar het bedrijf garandeert wel twee jaar updates op alle toestellen en drie jaar op Galaxy S- en Galaxy Note-apparaten. Dat is een minimum dus, want de Galaxy S6 kreeg ook na die periode deze zomer nog een beveiligingsupdate.'

Ook interessant