Dit doen hoge hakken met je lichaam

Dit doen hoge hakken met je lichaam

Hoe elegant, vrouwelijk en leuk hakken ook zijn, gezond zijn ze niet. In het algemeen kun je stellen: hoge hoger de hak, hoe slechter voor je lichaam. Wat doen die hoge hakken met je lijf?

Radar zocht het uit en deelt hoe het nou precies zit!

Meer voetproblemen voor vrouwen

Onderzoek onder grote groepen mensen laat zien dat vrouwen meer voetproblemen kennen als mannen. Een voorbeeld daarvan is een scheve grote teen (hallux valgus). Dit kan ontstaan door het dragen van hoge hakken. Door het dragen van hoge hakken ontstaat er bij lopen veel druk op de voorvoet. Gecombineerd met smalle en spitse schoenen kan dit leiden tot het naar buiten drukken van de grote teen. Ook hamertenen, eeltknobbels en ingegroeide nagels kunnen ontstaan door de combinatie van hoge hakken en smal schoeisel. 

Problemen voor de kuitspieren

Uit Braziliaans onderzoek blijkt dat hoe hoger de hak, hoe minder de pompfunctie van de kuitspieren is. Daardoor blijft er bloed in het onderbeen achter. Dit verhoogt de kans op spataderen, maar is ook gevaarlijk voor mensen die een trombose hebben gehad. Daarnaast bestaat de kans op een hogere bloeddruk, omdat het hart meer werk moet verrichten. 

Een kortere achillespees 

Als je elke dag hoge hakken aan hebt, kan dit ertoe leiden dat je achillespees korter wordt. Dit kan het lastig en pijnlijk maken om je benen te strekken en te lopen, vooral als je geen of platte schoenen aan hebt.

Holling in de onderrug

Als je hakken draagt gaan je knieën en heupen vooruit om het extra gewicht op de bal van je voeten te compenseren, terwijl je onderrug juist naar achteren gaat. Daardoor zien je billen er goed uit met hakken, maar voor je rug is het niet best. De vergrote holling in de onderrug zorgt voor een hogere spierspanning van de lage rugspieren, waardoor je pijn of vermoeidheid kunt ervaren. De rugspieren kunnen door de hoge spierspanning minder lenig worden, waardoor je minder ver naar voren kunt buigen. 

Druk op de knieën 

Het dragen van hakken vergroot de druk van de knieschijf op het kniegewricht en de x-stand van de knieën. Dit leidt tot een ongelijke druk tussen de binnen- en buitenzijde van de knieën, met mogelijk slijtage als gevolg.

Hakken hoeven niet de deur uit!

Moet je dan helemaal stoppen met het dragen van hoge hakken? Welnee, naar een zitfeestje kun je ze best aan, maar probeer niet langer dan 3 uur op de hakken te staan. Bedenk dat smalle hakken een grotere aanslag plegen op je lichaam dan slee- of blokhakken. Zorg dat je schoenen goed passen en niet te smal zijn. En wissel je hakken af met een paar platte schoenen of sneakers.     

Bronnen: Journal of Experimental Biology (On muscle tendans and hight heels) / Journal: Implications of high-heeled shoes on body posture of adolescents

Meer over:

Ook interessant