toggle menu

Dit is waarom je beter geen vloeibare ontstoppers kunt gebruiken

Dit is waarom je beter geen vloeibare ontstoppers kunt gebruiken

Tegenwoordig gebruiken veel mensen vloeibare ontstoppers als hun afvoer verstopt zit. Het is makkelijk te gebruiken en het probleem is snel opgelost. Maar zijn deze ontstoppers wel milieuvriendelijk? Radar gaat in gesprek met Sanne Janssen, communicatieadviseur bij Milieu Centraal.

Nee, milieuvriendelijk zijn deze ontstoppers zeker niet. In het veiligheidsinformatieblad van HG Gootsteenontstopper staat dat dit product uit natriumhypochloriet en natriumhydroxide bestaat. Daarom moet er een symbool voor milieugevaarlijke stoffen met een waarschuwingstekst, 'zeer giftig voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen', op de verpakking staan. 'Om die reden raden wij af dit product te gebruiken', aldus Janssen.

'Er zijn betere manieren om verstoppingen te verhelpen'

'Een andere reden dat we het afraden is dat er betere en minder gevaarlijke manieren zijn om verstoppingen te verhelpen of te voorkomen,' vertelt Janssen. 'Als de verstopping dichtbij de afvoer zit, kom je een heel eind met een rubberen ontstopper, of door de zwanenhals los te schroeven. Als de verstopping verder weg van de afvoer zit, heeft gootsteenontstopper geen zin, omdat die al te veel verdund raakt door de waterkolom boven de verstopping.'

Dit kun je doen om je gootsteen schoon te houden

Leg een zeefje in de gootsteen, zo heb je geen ontstopper nodig. Raakt je afvoer alsnog verstopt? Probeer dit dan eerst op te lossen met een rubberen ontstopper of door de zwanenhals los te schroeven. Als de verstopping zo ernstig is dat dit niet helpt, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Meer over:

Ook interessant