Een afspraak maken: welke informatie mag een bedrijf vragen?

Een afspraak maken: welke informatie mag een bedrijf vragen?

Om een afspraak te maken bij een restaurant of kapper, moet je soms veel gegevens invullen. Waar je woont, wanneer je geboren bent of met welk gender je je identificeert. Informatie die niet nodig zijn om een afspraak te maken, maar die soms wel worden vereist. Mag dat wel?

Te veel gegevens

Gegevens invullen voordat je een (online) afspraak maakt: het is niks nieuws. Vaak moet je de vereisten invullen voordat je bijvoorbeeld toegang kan krijgen tot de online agenda van je kapper, nagelsalon of restaurant. Één keer invullen en je ontvangt maandenlang ongewenste mails op je verjaardag, vol met aanbiedingen. En dat van dat ene restaurant waar je ooit eenmalig tijdens een stadsbezoek hebt gegeten. 

Wat wel en wat niet?

De basisregel voor welke gegevens een bedrijf mag vragen voor het maken van een afspraak is: alleen de gegevens die nodig zijn voor het maken van een afspraak. Zo is het dus wél logisch als de kapper vraagt om jouw naam, e-mailadres of telefoonnummer om te verifiëren dat jij het bent en om contact op te nemen over de afspraak.

Andere gegevens zijn overbodig. “De kapper heeft jouw geslacht niet nodig om die afspraak te kunnen maken”, legt een woordvoerder van Autoriteit Persoonsgegevens uit. “Zaken als je social media-accounts, je foto, en allerlei andere gegevens zijn ook niet nodig om de afspraak te maken.Je mag deze daarom niet opvragen als bedrijf voor het maken van de afspraak."

Een klacht indienen

Maar wat nu als je wél bij dat restaurant wilt eten, maar je de vereiste gegevens niet wilt geven omdat ze niet relevant zijn voor het maken van een afspraak? “Dan kun je contact opnemen met het bedrijf, en zeggen dat je graag een afspraak maakt zonder onnodig persoonsgegevens op te geven.” Je kan daarnaast altijd een klacht indienen bij Autoriteit Persoonsgegevens wanneer het bedrijf niet ingaat op het verzoek. 

De gegevens bewaren

Hoelang mag een bedrijf daarnaast de opgegeven gegevens bewaren om zo die ongewenste mailtjes op je verjaardag te voorkomen? "Voor zolang redelijkerwijs nodig is. Dus in principe tot wanneer de afspraak heeft plaatsgevonden.” Hierbij gaat het steeds om het doel waarmee de gegevens zijn opgevraagd. Is jouw afspraak al voorbij? Dan is het voor het bedrijf niet nodig om deze gegevens nog te bewaren. 

Toestemming

Bovengenoemd ligt anders wanneer het bedrijf heeft aangegeven de gegevens voor iets anders te gebruiken en jij daar als klant ook toestemming voor hebt gegeven. 

Radar heeft een nieuwsbrief

Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste artikelen? Dat kan! Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang 'm in je mailbox. 

Ook interessant