Een betaalbare vakantie in eigen land: wat zijn je opties?

Een betaalbare vakantie in eigen land: wat zijn je opties?

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen is er steeds meer mogelijk op het gebied van vakanties en recreaties. Volgens woordvoerder Markus van Tol van de ANWB raken veel campings en bungalowparken op dit moment vrij vol of zijn al een tijdje vol. 'Het kan nog een flinke zoektocht worden om een leuk huisje of kampeerplek te vinden.', aldus Van Tol. Waar kun je het beste beginnen met zoeken als je een leuke en betaalbare vakantie wil? Radar zoekt het voor je uit.
 

Volgens de Vakantiemonitor van Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) heeft 62 procent van de Nederlanders vakantieplannen op dit moment. Daarvan geeft twee op de vijf mensen aan een vakantie in eigen land gepland te hebben. Volgens Elsje van Vuuren, woordvoerder van de NBTC, is dat niet heel hoog. 'Je ziet inderdaad dat veel bedrijven nu verkondigen: 'het is al vol'. Dit zal bij sommige populaire accommodaties zeker het geval zijn, maar wij hebben veel contact met brancheorganisaties van Bungalowparken en die zeggen dat er bij verschillende parken nog genoeg plek is voor mensen deze zomervakantie.'

'Nog steeds plek, maar wel voor het hoogste tarief'

Bij branchevereniging Hiswa-Recron zijn verschillende kampeer- en bungalowbedrijven aangesloten. De organisatie laat weten dat er zowel op campings als in bungalowparken nog plekken zijn. 'Het enige probleem is dat we in het hoogseizoen zitten dus je zit nu altijd in het hoogste tarief. Het is voor ons lastig om te zeggen waar er nu nog plek is. Er zijn uiteraard wel een aantal populaire plekken waar je op dit moment niet veel kans meer hebt. Denk aan de kust, de Friese meren of Zeeland. Dit hoeft niet te betekenen dat je helemaal geen plek meer hebt, maar dan moet je er misschien rekening mee houden dat je op een camping terecht komt zonder animatie of zwembad.', aldus Marike Hosier, woordvoerder van Hiswa-Recron.

Hoe begin je je zoektocht?

Bedenk ten eerste: wat wil je met deze vakantie? Heb je behoefte aan rust en groen? Of wil je liever de gezelligheid opzoeken in een bungalowpark of hotel? Het is heel belangrijk om vanaf het begin al te weten wat jouw behoeften zijn. Zodat die behoeften vervolgens afgestemd kunnen worden op het budget. Uiteindelijk geldt: hoe simpeler de camping of het bungalowpark, hoe goedkoper. Daarnaast is kamperen over het algemeen goedkoper dan het huren van een huisje, maar dat hoeft niet te betekenen dat er voor een tentvakantie geen leuke opties zijn.

Probeer vervolgens op verschillende plekken inspiratie op te doen. Denk bijvoorbeeld aan de site van de ANWB. Daar vind je tips en mogelijke vakantiebestemmingen. Een andere goede plek om inspiratie op te doen, is via 'Hier moet je zijn'. Dat is een nieuwe campagne van NBTC die erop is gericht om zowel Nederlanders als toeristen uit de buurlanden te gidsen in Nederland. Lokale ondernemers geven daar vakantietips. 'Hier moet je zijn' probeert mensen ook aan te moedigen om naar veilige plekken te gaan waar de zomerdrukte makkelijk te vermijden is in verband met het coronavirus. Zo zijn er zogenaamde 'druktemeters' die bijhouden hoe druk het in bepaalde plaatsen is of hoe druk het op terrassen is. Daarnaast kan je via 'Hier moet je zijn' alternatieve suggesties vinden voor populaire trekpleisters. Ook geeft iedere regio of stad tips voor hoe je op een veilige manier van de stad of regio kan genieten.

Probeer eens iets anders, wees creatief

'Soms is het ook goed om andere dingen uit te proberen. Vaak boeken mensen iets lukraak of ze hebben hun vaste plekjes, maar nu is misschien wel het beste moment om te kijken wat voor andere leuke opties er zijn. Wees creatief en denk bijvoorbeeld verder dan enkel een camping of bungalowpark.' zegt econoom Erica Verdegaal. 

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een fiets- of wandelvakantie. Dan ben je volledig vrij in waar je gaat en staat. 'Als je een fietsvakantie doet kun je gegarandeerd goedkope accommodaties vinden via Vrienden op de fiets.', aldus Verdegaal. Wanneer je lid wordt van Vrienden op de fiets kun je bij een van de vele gastadressen terecht voor een bed en een lekker ontbijt.

Een andere creatieve manier om er toch lekker uit te zijn, volgens Verdegaal, is door middel van een woningruil. 'Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen. Denk aan Huizenruil of Thuis in honderd huizen. Maar als je liever geen vreemden in je huis wil hebben, kun je uiteraard ook een woningruil met vrienden, familie of kennissen doen. Dan word je toch uit de dagelijkse sleur getrokken en krijg je net zo goed dat vakantiegevoel.'

'Voor de mensen die op zoek zijn naar groen en rust, zijn er uiteenlopende mogelijkheden.', volgens Verdegaal. 'Bij sommige boerderijen kan je tegenwoordig ook kamperen. Daar kan je goed de rust opzoeken.' Deze kampeerplekken verschillen van echt kamperen tot aan glamping, voor ieder wat wils dus. Een andere leuke manier om te kamperen en van de natuur te genieten, is via Logeren bij de boswachter. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende natuurkampeerterreinen. Voorheen kon je makkelijk op de bonnefooi een plekje vinden zonder te reserveren, maar vanwege het coronavirus is dat nu wel verplicht. In die gebieden mocht je eerst ook paalkamperen, wat inhield dat je mocht wildkamperen op plekken waar een paaltje was geplaatst. Helaas is dat volledig afgeschaft, doordat er vaak te veel afval werd achtergelaten door kampeerders.

Als je nu nog op zoek bent naar een vakantie in eigen land dan is dat prima te doen. Houd enkel de volgende dingen in je achterhoofd: 'Een vakantie hoeft niet per se duur te zijn. Je moet alleen goed zoeken, creatief zijn en letten op de prijzen.', aldus Verdegaal.
 

Ook interessant