Een nieuwe iPhone kopen, wat zijn de voordeligste opties?

Een nieuwe iPhone kopen, wat zijn de voordeligste opties?

Zoals elk jaar in september heeft Apple dinsdag de nieuwe iPhones aangekondigd. De vernieuwingen zijn als gebruikelijk: ze zijn weer ietsje sneller, de camera's zijn verbeterd en je kunt wat langer uit de buurt van een stopcontact blijven. Als je toe bent aan een nieuwe telefoon, is het dan nu de moeite waard om te upgraden? Wat is de voordeligste manier om een iPhone te hebben?

Apple heeft dit jaar drie nieuwe iPhone-modellen uitgebracht. Ze lijken sterk op hun voorgangers, maar de naamgeving is versimpeld. Je hebt de iPhone 11, het 'instapmodel', de iPhone 11 Pro, een iets kleiner, maar luxer model, en de iPhone 11 Pro Max, een grotere variant van de 11 Pro. De telefoons zijn respectievelijk de opvolgers van de iPhone Xr, Xs en Xs Max.

Prijzen niet gestegen

Waar Apple gebruikelijk elk jaar zijn telefoons ietsje duurder maakt, zijn de prijzen dit jaar gelijk gebleven of zelfs ietsje gedaald. De 11 Pro heeft, net zoals de Xs vorig jaar, een vanafprijs van 1159 euro voor de 64GB-variant. De 11 Pro Max kost net zoals zijn voorganger 1259 euro. Dat is niet goedkoop, maar de toestellen zijn tenminste niet nog duurder geworden. Het instapmodel, de iPhone 11, is met een prijs vanaf 809 euro 50 euro goedkoper dan de Xr van vorig jaar.

Moet ik upgraden?

Ondanks dat veel merken interessante en vaak goedkopere Android-alternatieven voor de iPhone bieden, vinden veel mensen het Apple-ecosysteem prettig en blijven ze liever iPhones kopen. Als je niet geeft om de hipste en mooiste telefoon, maar gewoon zo economisch mogelijk een Apple-telefoon wilt hebben, wat is dan de verstandigste keuze?

Vijf jaar ondersteuning

Apple ondersteunt zijn telefoons over het algemeen langer dan andere telefoonfabrikanten. Waar nieuwe Android-telefoons tegenwoordig vrij standaard 3 jaar lang ondersteund blijven met veiligheidsupdates, worden iPhones ongeveer 5 jaar lang bijgehouden. Dit is een van de redenen dat een iPhone op de tweedehandsmarkt bijzonder waardevast is.

Doorverkopen of accu vervangen

Als je drie jaar geleden voor 769 euro nieuw een iPhone 7 gekocht zou hebben, kun je die vandaag de dag nog slijten voor tussen de 200 en 250 euro. Modellen met meer opslag leveren zelfs nog meer op. Hierdoor ben je in totaal iets meer dan 500 euro kwijt geweest aan de telefoon. Je kunt ook je accu vervangen en er zelf nog twee jaar mee vooruit. Bij Apple zelf kost dit, afhankelijk van het model, 55 of 75 euro. Met een nieuwe accu wordt je telefoon ook weer wat sneller. Hoe dat werkt, leggen we hier uit.

Ouder model nieuw kopen?

Als je het niet zitten om nu 809 euro neer te leggen voor een nieuwe iPhone 11, kun je ook nog nieuw de iPhone Xr van vorig jaar kopen voor 709 euro of de iPhone 8 uit 2017 voor 539 euro krijgen. Als je hierbij meeneemt dat de iPhone Xr waarschijnlijk nog vier jaar ondersteuning krijgt en de iPhone 8 nog drie, kost de iPhone 11 162 euro per jaar, de Xr 177 euro per jaar en de iPhone 8 180 euro per jaar.

Nieuwere iPhone op lange termijn goedkoper

Als je die iPhone 11 daadwerkelijk vijf jaar lang heel weet te houden, is dat over de gehele levensduur dus relatief goedkoper dan wanneer je nu een ouder model koopt. Als je halverwege de levensduur de accu een keer laat vervangen voor 75 euro extra, ben je ongeveer even duur uit als met een tweedehands toestel. Maar dan heb je wel een jaartje met het nieuwste model rondgelopen.

Tweedehands het goedkoopst

Ook al zijn iPhones op de tweedehandsmarkt relatief duur, zijn tweedehands toestellen meestal wel goedkoper dan nieuwe toestellen. Houd er dan wel rekening mee dat er gebruikssporen op zitten en de accu's vaak al flink gebruikt zijn. Als je een goede deal weet te vinden, kun je met een iPhone 7 nog wel twee jaar vooruit à 100-150 euro per jaar.

Telefoon aan tweedehandswinkels verkopen niet voordelig

Er zijn winkels die zich specialiseren in het inkopen van oude iPhones en andere toestellen, deze opknappen en ze weer doorverkopen. Hiermee kom je gemakkelijk van je oude telefoon af, maar je krijgt hier wel vaak veel minder geld voor dan wanneer je hem zelf doorverkoopt. Zo'n winkel moet namelijk ook wat marge uit de doorverkoop halen en als jij je telefoon wilt verkopen, moet jij de meeste marge ophoesten.

Meer over:

Ook interessant