Een vragenlijst invullen om te checken op corona: een goed idee?

Een vragenlijst invullen om te checken op corona: een goed idee?

'Ik moet niezen en ik hoest, wat nu? Horen deze symptomen bij corona of heb ik last van een griepje?' In deze tijd worden huisartsen veel gebeld met allerlei van dit soort vragen over het coronavirus. De reguliere zorg voor andere ziektebeelden in de praktijk gaat gewoon door, waardoor er sprake is van drukte. Een website waarbij je zelf al een eerste check kunt doen of je corona hebt, biedt dan wellicht uitkomst.

Mensen kunnen controleren of zij mogelijk het coronavirus bij zich dragen, op websites zoals www.coronavragenlijst.nl. Een groep medisch specialisten hebben samen met het bedrijf Tsuru belangeloos een website gelanceerd. 'Het is een gratis hulpmiddel waar wij de techniek voor hebben verzorgd', vertelt Maarten Tuerlings, salesmanager gezondheid bij Tsuru.

'De huisartsen hebben bij het maken van de vragenlijst de vragenlijst overgenomen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap, om zo een corona-indicatie te geven. Deze vragen worden normaal gesproken gebruikt door de doktersassistente om een corona indicatie vast te stellen. Deze vragen zijn vervolgens gedigitaliseerd naar de website met het idee om huisartsen te helpen. De antwoorden kun je namelijk direct doorsturen naar de huisarts als eruit komt dat je een verhoogde indicatie hebt en dus hoeft de assistent het voorwerk niet te doen, wat veel tijd scheelt.'

Privacyvraagstuk

De vragenlijst bestaat uit 32 vragen en daarna volgt een indicatie. Deze indicatie vertelt je of je een laag, gemiddeld of hoog op de specifieke corona vragen scoort. Ook kan je zien hoeveel procent je scoort op corona, bijkomende factoren en verhoogde factoren. Als je je indicatie hebt gekregen, heb je de mogelijkheid om eventueel de antwoorden door te sturen naar je eigen huisarts. Samen kan dan worden bekeken of er verdere actie ondernomen moet worden.

'Huisartsen zijn hier in het algemeen vrijwel allemaal enthousiast over. Het doel is dan ook om huisartsen te ontlasten en advies te geven. Maar het is aan de huisarts of hij/zij er wel niet mee gaat werken. Artsen kiezen zelf de meest betrouwbare vragenlijst. Wij stellen de lijst beschikbaar onder consumenten',  vertelt initiatiefnemer en klinisch psycholoog Jessy Brouwers.

Maarten Tuerlings voegt toe: 'Je kunt zien dat de vraag naar zo'n zelfcheck echt aanwezig is. Een week nadat de app werd gelanceerd zaten we op ongeveer 12.000 mensen die de vragenlijst hadden ingevuld.'
Bij het invullen van online vragenlijsten worden vaak gegevens gevraagd. Hoe zit het met het delen van persoonsgegevens? 'We vonden dat je zeker niet op het gebied van privacy moet komen. Daarom hebben we de website zo neergezet dat mensen in principe geen persoonsgegevens hoeven in te vullen. Alleen maar een leeftijdscategorie. Wij vragen ook niet om mailadressen', vertelt Maarten Tuerlings.

Nederlands Huisartsen Genootschap

Er zijn meerdere online vragenlijsten te vinden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft een test ontwikkeld op de website van Thuisarts. Deze test bestaat uit vier korte vragen. 'De test geeft vooral veel informatie over wat je moet doen en waar je op moet letten. Uiteindelijk krijg je een advies waar veel informatie uit te halen valt. Ook staat er in wat je kan verwachten als je het advies opvolgt. Het is voor een grote doelgroep toegankelijk en toch wetenschappelijk onderbouwd', vertelt Annet Janssen, woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Verschillende soorten online testen

'Er zijn zoveel initiatieven voor vragenlijsten ontwikkeld, maar wij beoordelen testen niet op hoe ze in elkaar zitten of wat we ervan vinden',  zegt Esther Zwart, woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Veel online corona-vragenlijsten zijn ontwikkeld om huisartsen tijd te besparen, maar als je symptomen van corona hebt moet je toch de huisarts bellen. 'Een korte vragenlijst is altijd handig, maar ik wil benadrukken dat als er ook maar iets is, je toch contact op moet nemen met je huisarts. Ook voor de reguliere zorg. We zien daar namelijk een afname', legt Zwart uit. 

Hierbij de link naar de coronavragenlijst via thuisarts.

Initiatiefnemer van de coronavragenlijst.nl, Jessy Brouwers, vertelt over welk doel zij voor ogen hadden bij het opzetten van de vragenlijst: 'De vragenlijst is totaal geanonimiseerd en er is geen commercieel belang bij. Je kan de vragenlijst direct doorsturen naar je huisarts in kwestie. Wij kunnen niet bij persoonsgegevens. Dat is wel iets wat ons onderscheidend maakt in vergelijking tot commerciële vragenlijsten', vertelt Jessy Brouwers.

Hoe betrouwbaar is zo'n vragenlijst?

'Betrouwbaarheid is het probleem met alle vragenlijsten over corona. De validiteit kun je pas meten als je de patiënten zelf ook getest hebt', legt Brouwers uit. 'Zo'n vragenlijst is hetzelfde als de doktersassistent je een paar vragen stelt en je op basis daarvan een advies krijgt. Maar met de vragenlijst kun je je eigen onzekerheid wegnemen. Of mocht eruit de test een gemiddelde of hoge corona-indicatie komen, kun je advies inwinnen bij de huisarts', vertelt Brouwers.

Wereldwijd wordt er steeds gekeken naar nieuwe symptomen die bij het coronavirus horen. Een vragenlijst om te checken op corona zou daarom ook up-to-date moeten blijven. Betrouwbaarheid zit hem bij de online vragenlijsten in 'Heb je eigenlijk wel alle symptomen bevraagd?'. 'Wij moeten voortdurend ontwikkelingen van het virus in de gaten houden. Als er een nieuw symptoom ontdekt wordt, moet het in de vragenlijst worden verwerkt', zegt initiatiefnemer Jessy Brouwers.

Meer over:

Ook interessant