Facebook Marketplace: hoe werkt het?

Facebook Marketplace: hoe werkt het?

Je kunt nu tweedehands spullen (ver)kopen via een nieuwe functie op Facebook: Marketplace. Hoe gaat dan in zijn werk? Radar legt het uit.

Let op: De functie is momenteel alleen beschikbaar voor Android-gebruikers en je kunt er gebruik van maken door op je smartphone te surfen naar https://www.facebook.com/marketplace/learn-more > klik op 'Naar Marketplace'.

Krijg je een foutmelding?  Facebook zegt de optie op dit moment uit te rollen voor alle gebruikers. Zorg dat je de laatste versie van de toepassing op je telefoon heb staan. Als Marketplace beschikbaar is, dan vind je het logo van het marktkraampje in de app.

Iets kopen

Je kunt filteren op locatie, categorie en prijs. Je kunt bijvoorbeeld de straal waarin je zoekt aanpassen (bijvoorbeeld verkleinen, als je iets op fietsafstand zoekt) of de stad aanpassen. Je kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie.

Heb je iets gevonden? Als je meer informatie wilt over de verkoper of het item klik je op de foto. Via de blauwe button 'Chatbericht sturen naar de verkoper' kun je contact opnemen met de verkoper om je interesse kenbaar te maken. Je kunt ook gebruik maken van de standaardantwoorden, zoals: 'Ik heb interesse in dit artikel'.

Facebook adviseert om in het gesprek je mailadres, telefoonnummer en financiële informatie niet te delen. Ook handig om te weten: de betaling gaat niet via Facebook, je zult zelf een betalingsmethode moeten afspreken.

Iets verkopen

Zorg dat je een goede foto hebt van het product dat je wil verkopen. Vul de naam en een omschrijving (staat van het artikel, het formaat en de kleur bijvoorbeeld) in, en stel een prijs in. Je moet ook je locatie bevestigen, zodat je artikel in de juiste omgeving wordt aangeboden, en je moet een productcategorie selecteren.

Via 'Je artikelen' kun je de artikelen die je wil (ver)kopen terugvinden. Als je een product hebt verkocht, kun je dat ook daar aangeven.

Tweedehands producten (ver)kopen via Facebook is niet nieuw: via groepen als 'Te koop aangeboden' en 'Gratis af te halen' konden gebruikers al artikelen aanbieden.

Waar moet je op letten?

Wees alert als je online aankopen doet! Enkele tips:

  • Bel met de verkoper of ga even langs;
  • Check hoe de aanbieder bekend staat en zoek via Google op de naam;
  • Kijk wat de verkoper nog meer aanbiedt;
  • Controleer de foto's bij de advertentie: Zijn deze zelfgemaakt of zijn ze overduidelijk gekopieerd?

Meer adviezen:

Online kopen via Facebook en Marktplaats: waar moet je op letten?

Ook interessant