toggle menu

'Facebookvriend' stuurt malware: wat te doen?

'Facebookvriend' stuurt malware: wat te doen?

Let op! Als je een privéberichtje krijgt van een Facebookvriend met een linkje naar een video, klik dan niet! Je krijgt de vraag of je een plugin wil installeren, waardoor automatisch malware op je apparaat komt.

Volgens Metronieuws zijn al bijna een miljoen mensen slachtoffer van de kwaadaardige software. 'Criminelen maken misbruik van het vertrouwen dat mensen hebben in hun Facebookvrienden', aldus cybercrime-expert Danny Mekic'.

Geklikt?

Was je nieuwsgierig en heb je geklikt? Het kan zijn dat de kwaadaardige software toegang heeft tot gegevens uit jouw browser, waaronder je internetgeschiedenis en wachtwoorden.

Volgens Mekic' is het verstandig om in ieder geval deze stappen te doorlopen:

  1. Open de browser, check of er plugins in staan die je niet herkent, en verwijder deze. De malware heeft zich waarschijnlijk gericht op Chrome-gebruikers, maar als je een andere browser gebruikt kan het geen kwaad om ook hier even de plugins te checken. (Als je de link hebt geopend met je smartphone dan kun je deze stap overslaan)
  2. Ga naar het app-overzicht van Facebook. Onder het blokje 'Apps, websites en plug-ins' klik je op Bewerken > Uitschakelen.
  3. Verander je wachtwoorden, en verwijder de betreffende berichten. Vergeet niet om ook je vrienden te waarschuwen, mogelijk zijn de berichten ook namens jou doorgestuurd.

Ook verstandig:

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant