Feit of fabel: is cola hét wondermiddel tegen misselijkheid?

Feit of fabel: is cola hét wondermiddel tegen misselijkheid?

'Ik ben misselijk, weet jij wat helpt?' Grote kans dat het antwoord op deze vraag is: 'Ja, cola!'. Maar klopt dat wel, is cola écht je redding als je misselijk bent?

Hier is geen bewijs voor, is het korte antwoord. Dit zegt Iris Groenenberg, expert van het Voedingscentrum tegen het AD. Mensen die zweren dat cola werkt tegen misselijkheid, halen wellicht fosforzuur aan als argument. Deze stof, aanwezig in de frisdrank, kan antibacterieel werken. 'Maar dat is in de verste verte nog geen bewijs dat cola daadwerkelijk helpt. En áls het zou werken, wat is dan de beste dosering? Dat is allemaal niet bekend', zegt Groenenberg. 

Ook wordt koolzuur gezien als reden waarom cola zou helpen. Van koolzuur ga je boeren laten, wat voor opluchting kan zorgen. Mocht dit voor jou het geval zijn, dan is dit natuurlijk niet uitsluitend zo bij cola. Dan kun je elk koolzuurhoudend drankje hiervoor gebruiken, waarbij water met prik de gezondste optie is. 

Placebo-effect? 

Hoe kan het dan toch dat zoveel mensen zweren bij cola als remedie tegen een maag die van streek is? Volgens Groenenberg kan het placebo-effect hierin een rol spelen. 'Als jij heel sterk het gevoel hebt dat het werkt en er heel erg in gelooft, kan dat al ontzettend veel doen.'

Dus mocht jij nou altijd cola drinken als je misselijk bent en het gevoel hebben dat het werkt, dan is er ook niet echt een reden om ermee te stoppen. 

Wat helpt tegen misselijkheid? 

Bij misselijkheid wordt geadviseerd om te blijven drinken, maar niet te veel in een keer. Neem om de paar minuten een slokje water, thee of bouillon en laat je maag daar even aan wennen. Misselijkheid gaat meestal ook gewoon vanzelf over. 

Gember blijkt overigens mogelijk een bewezen effectief middel te zijn tegen misselijkheid, zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie (Wageningen UR). 

Bron: AD

Ook interessant