Fooi op vakantie

Fooi op vakantie

Wist je dat een fooi voor de kapper in Groot-Brittannië gebruikelijk is? En dat het in Frankrijk eigenlijk ‘not done’ is om het extraatje direct aan de ober te geven? Radar zet enkele gewoonten voor je op een rij. Fijne vakantie!

Fooi in Europa

Binnen Europa kan het per land verschillen wat ‘normaal’ wordt geacht betreft fooi. In Groot-Brittannië zijn de servicekosten vaak al verwerkt in de eindrekening. Dat is meestal rond 12,5 procent van het totale bedrag. In goede restaurants is het toch gebruikelijk om daar nog een fooi van tussen de 10 en 15 procent bovenop te geven.

In Frankrijk wordt het als onbeleefd ervaren om de fooi direct aan de ober te geven. Beter is het om het gewoon op tafel te laten liggen. In Spanje  en Portugal zijn er niet echt regels omtrent fooi, maar een fooi van tussen de 5 en 10 procent wordt meestal erg gewaardeerd. In Scandinavië en Duitsland geldt hetzelfde principe als in Nederland. Fooi wordt gezien als een extra erkenning van de geleverde service, maar het is geen verplichting.

Wil je een taxi nemen? In veel landen wordt het als netjes gezien om het bedrag  naar boven af te ronden. Dit geldt vooral in België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Griekenland.

Betalen voor het bestek?

In Italië kan een extra bedrag op de rekening verschijnen aangeduid als ‘coperto’. Dit is een apart bedrag voor het vooraf geserveerde brood, tafellinnen en het bestek. Een fooi is dan in principe niet noodzakelijk, maar wordt natuurlijk wel gerespecteerd.

Fooi bij de kapper

Hoewel in Nederland bij een restaurant nog wel eens fooi wordt achtergelaten, is het bij ons niet gebruikelijk om fooi te geven aan de kapper. Dat kan in het buitenland anders zijn. Ga je naar de kapper in een Angelsaksisch land? Dan is een fooi van tussen de 5 en 10 procent redelijk. In Frankrijk is een fooi van 5 euro gebruikelijk bij de kapper. Het maakt daarbij niet uit of de knipbeurt 20 of 80 euro kost.

Fooi buiten Europa

In veel Amerikaanse restaurants verwacht men tussen de 15 en 20 procent fooi. Soms staat het al op de bon onder de noemer ‘gratuity’. Vaak is dit een advies , maar soms is de fooi al verrekend en hoef je dus niks extra’s meer te betalen. Daarnaast is het gebruikelijk om eigenlijk bijna iedereen die jou met ook maar iets heeft geholpen fooi te geven: taxichauffeur, kamermeisje, bartender, de piccolo in het hotel en noem zo maar op.

In Zuid-Amerika zijn de prijzen in restaurants meestal inclusief fooi. Toch wordt er vaak nog een extra fooi verwacht. In Chili is dit 15 procent en in Argentinië en Brazilië is rond de 10 procent fooi een prima percentage. Het is netjes om hotelmedewerkers een fooi van 1 dollar te geven als ze je bijvoorbeeld helpen met de koffers.

Waarom geef je fooi?

Vergeet niet dat een fooi geven een gebaar is om te laten weten dat de gegeven service op prijs wordt gesteld. Als de service fantastisch was, dan is het wel zo aardig om dat te laten merken. Vond je het eten niet om over een huis te schrijven en was de bediening slecht? Dan wil je misschien het liefst helemaal geen fooi geven. Besef wel dat bijvoorbeeld in de VS het loon van de bediening voor een belangrijk deel uit fooi bestaat.

Belediging

Er zijn landen waar het geven van fooi juist totaal niet wordt gewaardeerd, zoals in Japan. Daar kan het geven van extra yens als een regelrechte belediging worden ervaren. In Thailand zijn ze wat meer gewend geraakt aan westerse toeristen, dus daar wordt een fooi van zo’n 10 procent als normaal gezien. In China is het percentage erg laag. Daar kan je prima 3% fooi aanhouden.

Vrijwel overal geldt dat een té lage fooi als beledigend kan worden gezien. Je kunt misschien nog beter niets geven dan een te lage fooi. Controleer voor je op reis gaat wat de gebruiken zijn in het betreffende land. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Bron: Reisgraag.nl / ACSI

Ook interessant