Nooit meer gaten in je boterham: zo maak je keiharde boter smeerbaar

Nooit meer gaten in je boterham: zo maak je keiharde boter smeerbaar

Je haalt de boter uit de koelkast om een lekkere boterham te maken, maar je scheurt het hele sneetje doormidden op het moment dat je begint met smeren. Erg vervelend en voor velen herkenbaar; wat kun je doen om dit te voorkomen?

Keiharde boter, daar valt niet mee te werken en zo'n sta-in-de-weg kunnen we niet gebruiken. Ben je vergeten de boter uit de koelkast te halen? Geen paniek, er zijn een aantal makkelijke trucs die je kunt toepassen. 

Methode 1: Opgewarmd glas

Wat ons betreft de simpelste truc. Vul een glas met warm water en laat het even opwarmen. Gooi het glas vervolgens leeg en droog het af, om het vervolgens op zijn kop te plaatsen over de hoeveelheid boter die je nodig hebt. Het is dan binnen een mum van tijd op kamertemperatuur. 

Methode 2: Maak kleine stukjes

De boter wordt sneller zacht in kleinere stukjes. Je kunt de boter dus bijvoorbeeld klein snijden. Ook kun je een kaasschaaf of een rasp gebruiken. 

Methode 3: Au bain-marie of de oven

Wil je echt even aanpakken, bijvoorbeeld omdat je snel een grotere hoeveelheid boter nodig hebt? Dan kun je de boter au bain-marie zachter maken, door het in een bakje in een pannetje met warm water te doen. 

Je zou ook de oven kunnen gebruiken. Warm deze voor en laat de boter erin tot het de gewenste zachtheid heeft. De magnetron kun je overigens beter links laten liggen. 

Voorkom harde boter: bewaar buiten de koelkast

Je zou het natuurlijk ook anders aan kunnen pakken, onder het motto 'voorkomen is beter dan genezen'. Boter kun je prima buiten de koelkast bewaren, dan zal 'ie altijd goed smeerbaar zijn. Zorg er dan wel voor dat het goed is afgesloten (bijvoorbeeld in een botervloot) en niet op een te warme plek staat. De boter blijft dan ongeveer zo'n twee weken goed. 

Zet de boter overigens niet terug in de koelkast als het er lange tijd buiten heeft gestaan. Door de temperatuurwisselingen kan de boter van structuur veranderen, wat 'm extra hard maakt. 

Bron: AD / RTL Nieuws. 

Meer over:

Ook interessant