Geld besparen? Verstandig autorijden helpt

Geld besparen? Verstandig autorijden helpt

Een auto kan een behoorlijke kostenpost zijn. Reparaties lopen snel in de papieren en een nieuwe kopen kost al gauw een klein vermogen. Verstandig rijgedrag bespaart je handenvol geld. Radar geeft je 5 tips om je auto in goede conditie te houden.

1.Tank niet te laat

Op tijd tanken is belangrijk. Vuil verzamelt zich namelijk op de bodem van je tank. Als je steeds op het laatste moment tankt, dan neemt de motor vaker vuile brandstof op. Dat vuil komt dan in het filter, de pomp en soms zelfs in de injectoren. Deze kunnen  verstoppen. Kort gezegd: vuile benzine kan schade veroorzaken, die om dure reparaties vraagt.

2. Haal die voet van de koppeling

Veel mensen houden tijdens het rijden hun voet op de koppeling, daarmee druk je hem vaak een klein stukje in. Dit veroorzaakt een snellere slijtage van je koppelingsplaten. Als de motor flink toeren maakt, zonder dat de auto harder gaat rijden, kan dat een teken zijn dat de koppeling niet meer goed werkt. Een reparatie loopt al snel in de honderden euro’s.

3. Pas op met veel korte ritjes

’s Nachts, als de auto geparkeerd staat, koelt de olie af. Afgekoelde olie wordt dikker en zakt langzaam naar de bodem van de motor. Als je de koude motor ‘s morgens weer start, moet die olie zich eerst weer verspreiden. Dat gaat langzaam door de lagere temperatuur, waardoor de smering niet optimaal is. Ga je daarna een kort ritje maken? Dan loop je de kans dat de motor niet volledig op temperatuur komt, waardoor de smering slecht blijft. Dat kan je motor flink beschadigen. De reparatie van een kapotte motor is een prijzige aangelegenheid.

4. Denk aan je accu

Korte ritjes zijn ook niet goed voor je accu. Die gebruikt namelijk flink wat kracht om je motor te starten. Als je dan ook nog de koplampen, de autoradio en de stoelverwarming aanzet, wordt je accu even flink belast. Maak je steeds korte ritjes, snel achter elkaar, dan krijgt de accu weinig tijd om goed op te laden. Daardoor gaat hij achteruit. Heb je geen keus? Laadt de accu dan regelmatig bij met een acculader of maak bewust af en toe een langere rit.

5. Let op het wegdek

Rijd je vaak op slecht wegdek of op wegen met veel verkeersdrempels, dan lijdt je auto daaronder. Denk aan snelle slijtage van je banden en schokbrekers. Ook je wielen en de ophanging kunnen door slecht wegdek beschadigen. Dit kan weer invloed hebben op de uitlijning waardoor de auto naar een kant gaat trekken of minder lekker stuurt. 

Ook interessant