Gevonden of verloren voorwerp: wat nu?

Gevonden of verloren voorwerp: wat nu?

Gevonden spullen zoals portemonnees, telefoons en zonnebrillen mogen sinds 1 juli 2012 niet meer naar de politie worden gebracht. Uit een poll op Twitter van Radar blijkt dat veel mensen dit nog niet weten. Ruim veertig procent van de respondenten brengt een gevonden voorwerp naar de politie. Wat doe je met voorwerpen die je op straat vindt? En wat kun je doen als je iets bent verloren?

Wat moet ik doen als ik een voorwerp op straat vind?

Als je iets op straat vindt kun je het naar de gemeente brengen en er aangifte van doen. Je kunt ervoor kiezen het voorwerp in bewaring te geven, of het zelf op te bergen (dan moet het natuurlijk wel in dezelfde staat blijven!)

Mag ik een gevonden zonnebril houden?

Als je aangifte hebt gedaan van een voorwerp en het wordt niet binnen een jaar opgehaald, dan mag je je vondst zelf houden. De eigendomsrechten vervallen namelijk na een jaar. Ging het om een dure merkzonnebril? Let dan op: deze regel geldt alleen bij voorwerpen die minder waard zijn dan 450 euro. Als de waarde boven de 450 euro ligt mag de burgemeester besluiten gevonden objecten na drie maanden van bewaring gratis weg te geven, te verkopen voor de rekening van de gemeente of te vernietigen.

Wat moet ik doen als ik mijn portemonnee ben verloren?

Ben jij zelf iets kwijtgeraakt, bijvoorbeeld je portemonnee? Meld dit dan bij de gemeente waar het is gebeurd. Er is een kans dat de vinder het object al heeft afgeleverd bij de gemeente. Zo niet, dan noteren de medewerkers jouw gegevens, zodat ze contact met je op kunnen nemen als jouw verloren beurs terecht is.

Websites om verloren voorwerpen terug te vinden

Als je iets bent verloren kun je kijken of jouw voorwerp al op de website Verloren of Gevonden is aangemeld. Dit is een website die door meer dan 250 gemeenten wordt gebruikt. De gemeente publiceert daarop voorwerpen die zijn binnengekomen.

Wat moet ik doen als ik een voorwerp vind in het openbaar vervoer?

Als je een voorwerp vindt in de trein kun je die het best afleveren bij een medewerker op het station, in de trein of in de bus. Als dit niet lukt, kun je contact opnemen met de klantenservice van de vervoerder.

Voorwerp verloren in het openbaar vervoer

Ben je iets verloren in de trein, bus of op het station? Dan kun je het beste de vervoerder hierover benaderen.

•    Ben je jouw voorwerp verloren in een voertuig van de NS? Dan kun je hiervoor het beste de klantenservice benaderen.

•    Ben je iets verloren in voertuigen van Connexxion en Arriva? Dan kun je een contactformulier op de website invullen.

•    Als je iets verloren bent bij Syntus, dan kun je jouw voorwerp wellicht terugvinden via de website iLost.

Ik ben mijn identiteitsbewijs kwijtgeraakt

Identiteitsbewijzen, paspoorten en rijbewijzen zijn eigendom van de Nederlandse staat. Daarom moet je bij verlies of diefstal aangifte doen en het melden bij jouw gemeente. Het document wordt als verloren of gestolen geregistreerd. Daarna kun je een nieuwe aanvragen. Na registratie mogen deze documenten niet meer worden gebruikt, ook niet als ze worden teruggevonden.

Als je een identiteitskaart vindt moet je die alsnog terugbrengen naar de gemeente. Ondanks dat de kaart misschien al als verloren geregistreerd staat.

Bron: Politie/ rijksoverheid / NS / Syntus / Connexxion / Arriva

Ook interessant