toggle menu

Gmail heeft nieuw design: slimmer mailen en meer aandacht voor veiligheid

Gmail heeft nieuw design: slimmer mailen en meer aandacht voor veiligheid

Gmail, de populaire maildienst van Google, heeft een update gekregen waardoor de dienst er anders uitziet en gebruikers toegang krijgen tot nieuwe functies. Hoe krijg je toegang tot het nieuwe design en hoe werken de nieuwe functionaliteiten?

Gmail is met meer dan een miljard gebruikers wereldwijd één van de populairste manieren om mail te versturen. Het likje verf en de nieuwe functies moeten er volgens Google voor zorgen dat gebruikers minder tijd nodig hebben om hun mail weg te werken. Ook kunnen, met name zakelijke gebruikers, een hoop onnodige handelingen voorkomen. 'Het is een stuk rustiger geworden en een stuk overzichtelijker', zo omschrijft Rachid Finge, woordvoerder van Google, in een YouTube-video het nieuwe design van Gmail.

Niet alle functionaliteiten van de nieuwe Gmail zijn beschikbaar in het Nederlands. Het zogeheten 'smart reply' analyseert mails en geeft suggesties voor antwoorden. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor Engelstalige mails.

Hoe krijg je toegang tot het nieuwe design en de nieuwe functies?

Google heeft de nieuwe Gmail inmiddels beschikbaar gesteld voor desktopcomputers. Niet alle functies zijn volgens het bedrijf al beschikbaar, sommige functies komen in de komende weken pas beschikbaar.

De nieuwe Gmail kun je activeren door rechtsboven in je inbox op het tandwiel te klikken, daardoor ga je naar Instellingen. Klik in het menu op 'Probeer de nieuwe Gmail' om het nieuwe design te activeren. Mocht je toch liever het oude design willen gebruiken dan kun je (voorlopig) via hetzelfde menu terugkeren naar de oude Gmail.

Mogelijkheid om e-mails te 'snoozen'

Eén van de belangrijkste aanpassingen in de nieuwe Gmail, naast het nieuwe design, is de zogeheten Snooze-knop. Het idee werkt eigenlijk hetzelfde als snoozen bij een wekker. Je krijgt een mailtje binnen in je inbox, maar dat mailtje komt op dat moment ongelegen. Door op de knop snooze te klikken, verdwijnt het mailtje tijdelijk uit je inbox en komt deze na een paar dagen opnieuw binnen in je e-mail.

Deze periode kun je overigens zelf instellen. Een mailtje kun je bijvoorbeeld een paar uur later laten binnen komen, of een paar dagen of zelfs weken. Stel dat je vandaag een mailtje krijgt dat je over een 3 weken kaarten voor je favoriete band kunt bestellen. Je kunt deze mail snoozen zodat je dezelfde mail 3 weken later opnieuw in je inbox krijgt.

Mails waarbij je op snooze klikt, kun je trouwens terugvinden onder het kopje 'Gesnoozed' dat onder  je inbox staat.

Bijlages openen zonder dat je een mail opent

Daarnaast kun je in het nieuwe Gmail veel acties rechtstreeks doen vanuit je inbox, waardoor je een mail niet hoeft te openen. Door met je muis over een mailtje te bewegen, krijg je knoppen te zien waarmee je berichten kunt verwijderen, archiveren of kan snoozen. Kalenderafspraken of bijlagen kun je ook rechtstreeks openen vanuit je inbox. Hierdoor hoef je dus niet langer eerst een mailtje te openen, terwijl je al weet dat je de bijlage wilt openen. Aan de rechterkant van het scherm heb je bovendien direct toegang tot je agenda, notities en taken.

Als Gmail merkt dat je nieuwsbrieven van een bepaalde afzender nooit leest, dan zal de maildienst automatisch de suggestie doen om je uit te schrijven voor een nieuwsbrief. Hiervoor analyseert Google echter wel je mails. Als je een mail verstuurt, maar geen reactie krijgt (of een mail ontvangt en niet reageert), dan kan Gmail een herinnering sturen waardoor je diegene alsnog kan vragen om een reactie.

Meer aandacht voor veiligheid

Hoewel het versturen van e-mail al sinds eind jaren negentig populair is bij het grote publiek, blijft veiligheid een aandachtspunt. Dagelijks krijgt Radar mails van bezorgde consumenten binnen die een phishingmail hebben gehad. Bekijk voor een overzicht van recente phishingmails ook het dossier phishing.

Gmail gaat gebruikers actiever waarschuwen voor mails die mogelijk gevaarlijk zijn. Bij verdachte e-mails komt een groot rood vlak te staan met een waarschuwing:

 

Een andere nieuwe functionaliteit qua veiligheid is de vertrouwelijke modus. Bij het versturen van e-mails via deze functie kunnen gebruikers aangeven dat de inhoud na een bepaalde tijd niet meer te lezen is. Ook het doorsturen en uitprinten van de mail zou uitgezet kunnen worden. Echter kan de ontvanger altijd een screenshot maken van een e-mail, waardoor je vooral voorzichtig moet blijven met informatie die je via e-mail verstuurt.

Lees ook: Hoe maak je een e-mailadres aan?

Bron: Radar/ Google

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant

Ga nu naar Lees meer over de onderwerpen in deze uitzending.