Handbagage moet onverwacht in bagageruim: mag dat?

Handbagage moet onverwacht in bagageruim: mag dat?

Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je een koffertje met bepaalde afmetingen meenemen in het vliegtuig, zonder dat die bagage in het bagageruim geplaatst hoeft te worden. Wat als de maatschappij je toch vraagt om je koffer in te checken?

'Op easyJet-vluchten is structureel te weinig bagageruimte boven de stoelen en de stewardessen dwingen je om je spullen op het laatste moment achter te laten, zodat ze het in het ruim van het vliegtuig vervoeren. Op die manier ben ik een koffertje kwijtgeraakt met kostbare apparatuur, zoals beamer, laptop, iPad en andere zaken. Vanwege het karakter van die spullen nam ik het juist in de handbagage mee, en heb het niet ingecheckt', schrijft brabander1959 op het Radar Forum.

Een luchtvaartmaatschappij mag zelf regels opstellen voor handbagage in de bagagevakken boven de stoelen, volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Gaat echter het om medische bagage, bijvoorbeeld om een rolstoel, dan mag je die vaak kosteloos meenemen, zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat geldt ook voor medicijnen, hoewel je die ook los in een toilettasje kunt vervoeren, zodat je die uit je koffer kunt halen als die in het ruim geplaatst moet worden, aldus de ACM. Let wel: als je medicatie mee wil nemen, dan heb je vaak een medische verklaring nodig.*

Kostbare voorwerpen in je handbagage?

Neem je kostbare zaken mee? Dan is het verstandig om voor vertrek te checken wat het beleid van de maatschappij is ten aanzien van handbagage. EasyJet laat aan Radar weten: 'Op sommige vluchten is er meer handbagage aanwezig dan wat in de bagagevakken past. In dat geval vragen we sommige klanten hun handbagage gratis in het ruim te doen. Klanten worden er dan ook altijd aan herinnerd om waardevolle spullen en medicijnen te verwijderen, die uiteraard in de cabine mee kunnen reizen.' EasyJet verwijst verder naar de regels op de website.


*Wil je medicijnen meenemen aan boord van een vliegtuig? Dan heb je vaak een medische verklaring nodig. Reis je binnen het Schengengebied? Dan heb je een medische verklaring van het CAK nodig. Buiten het Schengengebied heb je mogelijk een medische verklaring nodig. Houd de medicijnen in de originele verpakking. Let op: check ook de regels van de luchtvaartmaatschappij omtrent medicijnen. Lees meer over de medische verklaring bij de Rijksoverheid.

Ook interessant