Heb jij recht op ouderenkorting bij je belastingaangifte?

Heb jij recht op ouderenkorting bij je belastingaangifte?

Een van de voordelen van ouder worden: je krijgt korting bij je belastingaangifte. Ouderenkorting, om precies te zijn. Wanneer heb je er recht op? Hoeveel korting krijg je? En wat moet je daarvoor doen? Radar beantwoordt je vragen.

Wat is ouderenkorting?

Ouderenkorting is volgens de site van de Belastingdienst 'een heffingskorting voor mensen die op het eind van het kalenderjaar de AOW-leeftijd hebben bereikt'. Omdat je in 2017 aangifte doet over het afgelopen jaar, gaat het erom dat je eind 2016 deze leeftijd hebt bereikt. Het korting wordt in mindering gebracht op de belasting die je moet betalen.

Welke AOW-leeftijd geldt voor jou?

De AOW-leeftijd is de leeftijd waarom je AOW-uitkering ingaat. Het is geen vaste leeftijd; deze schuift naargelang je later bent geboren, steeds een of meerdere maanden op. Op de website van de Belastingdienst staat een tabel waarin je kunt opzoeken welke AOW-leeftijd voor jou geldt.

Hoeveel korting krijg je?

Hoeveel Ouderenkorting je krijgt, is afhankelijk van je inkomen. Over het jaar 2016 krijg je lage ouderenkorting wanneer je verzamelinkomen hoger is dan 35.949 euro. De lage ouderenkorting is 70 euro. Was je verzamelinkomen 35.949 euro of minder, in 2016? Dan heb je recht op de hoge ouderenkorting: dat is 1.187 euro.

Wat moet je doen?

Wanneer je recht hebt op ouderenkorting, hoef je in principe helemaal niets te doen. 'Het is onderdeel van de vooraf ingevulde aangifte', laat een woordvoerder van de Belastingdienst weten. Het staat dus automatisch ingevuld in je belastingaangifte. Het is natuurlijk altijd wijs om dat goed te controleren, beaamt ook de woordvoerder.

Lees ook de column van Erica Verdegaal, zij geeft tips om je belastingaangifte leuker te maken, en het hulpartikel met 12 tips om je belastingaangifte voordeliger te laten uitpakken.

Ook interessant