Hittegolf op komst: hoeveel energie slurpt een ventilator eigenlijk?

Hittegolf op komst: hoeveel energie slurpt een ventilator eigenlijk?

De zomer is inmiddels in volle gang; de zon schijnt volop en de temperaturen blijven maar stijgen. Dat is heerlijk voor het vakantiegevoel, maar er moet ook nog gewerkt en geslapen worden. Hoe je dit het beste doet? Juist: met een ventilator in je kamer. Maar met de stijgende energietarieven vraag je je wellicht ook af hoe erg een ventilator de kosten doet oplopen.

Om hier achter te komen voerde MilieuCentraal een handige rekensom uit; per uur zou een ventilator zo’n 0.05kWh gebruiken. Momenteel (op moment van schrijven) betreft de stroomprijs gemiddeld €0,517 per kWh, wat betekent dat je per uur dat je een ventilator gebruikt zo’n €0,03 kwijt bent. Heb jij 24 uur per dag je ventilator aan staan, dan kost dat je ‘maar’ €0,70. 

Kosten afhankelijk van energietarief

Maar als het goed is heb jij niet letterlijk 24 uur per dag je ventilator aan en de prijzen van energie blijven helaas stijgen. Deze rekensom kan dus op een ander moment weer anders zijn en je verbruik is afhankelijk van de uren die je de ventilator aan hebt staan. 

Ventilator versus airco

Desondanks is €0,70 voor een 24-uur durende koudestroom nog betaalbaar te noemen. Want hoe zit dit eigenlijk met een airco? Dit verschil is waarschijnlijk groter dan je dacht. 

Een mobiele airco verbruikt in plaats van 0,05kWh per uur namelijk tussen de 1,0 en 2,5 kilowatt per uur. Dit is dus per uur twintig tot vijftig keer zoveel! Per uur kom je bij een mobiele airco dus uit op kosten tussen de €0,60 en €1,50. Dat is een stuk minder voordelig dan een ventilator laten draaien. 

Ook interessant