Hoe kan ik vliegen in mijn huis voorkomen en bestrijden?

Hoe kan ik vliegen in mijn huis voorkomen en bestrijden?

Misschien zul je al merken dat je weer last hebt van vliegen in huis. Ze mogen dan wel niet steken, maar ze zijn wel erg onhygiënisch en irritant. In samenwerking met Bastiaan Meerburg, expert dierplagen bij Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) zoekt Radar voor je uit hoe je overlast van vliegen kunt voorkomen en hoe je vliegen kunt bestrijden.

Huisvliegen leggen hun eitjes op organisch materiaal. Het is dus zaak om je organische afval, en dan met name vlees- en visresten, niet los in de groene bak te gooien. Zo maak je het de vliegen erg makkelijk om eitjes te leggen. Wikkel deze etensresten daarom in een stuk papier voordat je ze weggooit.  

Maak je groene bak schoon

Een groene bak kun je nooit helemaal afsluiten, zelfs niet als je er een houten hok omheen maakt. Als de groene bak geleegd is, is het aan te raden om de bak zelf nog even schoon te maken met afwasmiddel. Een container zal door het legen namelijk nooit helemaal schoon worden. 

Verder raadt Meerburg aan de groene bak met name in het voorjaar in de schaduw te zetten en vooral niet in de volle zon. Door warmte wordt een made namelijk sneller een vlieg. Vooral in het voorjaar is dit zinvol. Het temperatuurverschil tussen schaduw en zon kan in het voorjaar namelijk oplopen tot tien graden. 

Kleefmiddelen

Vliegen kun je bestrijden met kleefmiddelen, zoals vliegenstrips of kleefvellen. Aan deze middelen zit lokstof en lijm. Ook kun je in sommige gevallen zorgen dat vliegen worden geweerd. Het is bewezen dat vliegen een hekel hebben aan hertshoornolie. Dit zit dan ook vaak in vliegensprays voor paarden. Hierdoor blijven vliegen uit de buurt.  

Elektrocutielampen

Bij bedrijven zag je voorheen vaak elektrocutielampen, maar deze verliezen steeds meer populariteit. Als een vlieg tegen een draad aanvliegt, spat de vlieg namelijk uit elkaar. Hierdoor verspreiden de bacteriën zich door de hele ruimte. Tegenwoordig werken veel vliegenlampen daarom met een kleefvel, dit is hygiënischer.

Horren

Een hor is een goede manier om vliegen buiten de deur te houden. De hor werkt het beste als die de deur- of raamopening hermetisch afsluit. Als je met het raam open slaapt, kun je horrengaas met kleefband of klittenband gebruiken. Deze plak je in je kozijn. Deze werken goed, maar slechts voor een korte periode. Als de plakstrip niet meer goed plakt, gaat de functie verloren. De beste horren zijn helaas vaak wel het prijzigst. 

Lintgordijn

Je kunt ook een lintgordijn ophangen om vliegen te weren. Een lintgordijn is gemaakt van stroken die naar beneden hangen. Deze stroken kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Hoe lichter het materiaal, hoe makkelijker de stroken meebewegen door de wind. Hierdoor kunnen de vliegen er makkelijker doorheen. 

Vangzakken

Ter bestrijding van vliegen kun je ook vangzakken kopen in de supermarkt of bij een speciaalzaak. Hier zit een lokstof in die vliegen aantrekkelijk vinden. Ze vliegen hier op af en belanden in de zak. Door de vloeistof worden ze vastgehouden en verteerd. 

Let op als je een muizenplaag hebt

De dikke groene en blauwe vliegen, ook wel vleesvliegen genoemd, leggen hun eitjes op dode dieren. Als jij recent muizen met gif bestreden hebt, zijn ze ergens in huis doodgegaan, maar je weet nooit precies waar. Als je ineens veel last krijgt van vleesvliegen, is het verstandig om te kijken of er een dode muis ligt.

Muggen en fruitvliegjes

In het verleden heeft Radar aandacht besteed aan hoe je fruitvliegjes en muggen buiten de deur houdt:

Ook interessant