toggle menu

Hoe kom je van die irritante Facebookposts af?

Hoe kom je van die irritante Facebookposts af?

Misschien ken je het wel: Facebookvrienden die iedere dag wel een paar foto's plaatsen, regelmatig hun status bijwerken of vaak meedoen aan like-deel-winacties. Zit je stiekem niet te wachten op deze berichten in je nieuwsoverzicht? Zonder dat je deze mensen hoeft te 'ontvrienden' kun je een einde maken aan de berichtenstroom.

De onderstaande stappen gelden voor telefoons met de besturingssystemen iOS (Apple) en Android. Heb je een telefoon met Windows, of werken de stappen hieronder niet? Scroll naar beneden voor een uitleg voor op de computer.

Via de Facebook-app op je telefoon

1. Open de Facebook-app op je telefoon. Ga naar de instellingen door te klikken op de drie horizontale strepen (bij Apple-telefoons zit deze rechtsonder, bij Android-telefoons rechtsboven).

2. Klik op Instellingen en vervolgens Voorkeuren nieuwsoverzicht. Let op: bij sommige Android-telefoons hoef je niet naar Instellingen te gaan, maar staat in het menu al Voorkeuren nieuwsoverzicht.

3. Allereerst vraagt Facebook je om aan te geven van welke vrienden, pagina's en groepen je nog wel updates wilt ontvangen. Sla je voorkeuren op door op 'Klaar' te klikken.

Hieronder zie je een suggestie. Kantel het scherm van je telefoon om de volledige afbeelding te zien.

Bij 'Stoppen met het volgen van personen om hun berichten te verbergen' krijg je pagina's, vrienden en groepen te zien waar je nu nog berichten van voorbij ziet komen in je nieuwsoverzicht. Om een Facebook-gebruiker, groep of pagina te ontvolgen klik je simpelweg op het rondje. Ook hier kun je de instellingen opslaan door op 'Klaar' te klikken.

Zie ook het voorbeeld hieronder (kantel het scherm van je smartphone om de volledige afbeelding te zien).

Facebook geeft je vervolgens ook de optie om in contact te komen met mensen die je niet meer volgt (wanneer je dit eerder hebt aangegeven), en om nieuwe pagina's te ontdekken. 

Via browser (op je computer)

Je kunt je voorkeuren ook aangeven via een webbrower (een internetscherm zoals Internet Explorer, Chrome of Safari).

1. Typ in de adresbalk in je browser in: facebook.com. Als de pagina is geopend klik je rechtsboven op het driehoekje naar beneden. Ga naar 'Voorkeuren nieuwsoverzicht'. Er verschijnt nu een pop-up.

2. Volg nu bovenstaande stappen vanaf stap 2 (voor de Facebook-app op je telefoon).

Grootste Facebookergernis

Radar vroeg op Twitter en WhatsApp: Aan welke soort Facebookpost van vrienden erger jij je het meest?

De like-deel-en-winposts zorgen voor veel irritatie. Lia schrijft:  'Dat ze meedoen met een aktie en hopen iets te winnen. Gratis tuinmeubels, reizen, enzovoorts.' Nabila zegt: 'Ik erger me mateloos aan de like-win-acties. Je vriend of vriendin tagt je met de vraag of je haar reactie zou willen liken zodat zij iets kan winnen. Uiteindelijk winnen ze nooit wat, maar dat taggen blijft doorgaan.'

Mensen zijn uitnodigingen voor spelletjes (zoals Candy Crush) ook behoorlijk zat. Posts met foto's van eten zijn bovendien niet al te populair. Zo schrijft Patty: 'Al die stomme foto's van eten, ik hoef niet te zien wat iedereen elke dag eet'.

Aan welke soort Facebookpost van vrienden erger jij je het meest? Reageer hieronder, of via WhatsApp.

Lees ook

Meer over:

Ook interessant