Hoe kun je het beste je ramen lappen?

Hoe kun je het beste je ramen lappen?

Vooral als de zon op je ramen schijnt, kun je duidelijk zien dat ze vies zijn. Nu we grotendeels in en om het huis moeten blijven is het misschien geen slecht idee om dit klusje eens aan te pakken, zodat je 'vlekkeloos' naar buiten kunt kijken. 

Ramen lappen lijkt misschien makkelijk, maar het grootste probleem is dat je na afloop vaak strepen overhoudt. Huishouddeskundige Zamarra Kok geeft in dit artikel een aantal tips om je ramen streeploos schoon te krijgen. 

Microvezeldoek

Volgens Kok is de beste manier om je ramen te lappen met twee microvezeldoeken: een natte en een droge. Eén maak je simpelweg nat door het even onder de kraan te houden, de temperatuur van het water maakt niet uit. Neem het raam met de natte doek af en maak het weer nat als het nodig is. Na afloop maak je het raam met de andere microvezeldoek droog.

Deze manier van ramen lappen heeft verschillende voordelen. Het grootste voordeel van deze manier is: je hebt geen last van strepen! Ten tweede heb je geen sopje, geen zeem en geen spons nodig. Daarnaast nemen de microvezels het vuil op, waardoor je geen schoonmaakmiddel hoeft toe te voegen. Microvezeldoekjes kun je gewoon bij de supermarkt kopen en kosten ongeveer een euro per stuk. 

Als je de binnenkant van je ramen lapt, heeft deze manier van ramen lappen nog een groot voordeel: er komt geen plas water op de vensterbank te liggen. Doordat je geen sopje gebruikt en de doek het water opneemt, heb je geen last van overtollig water. 

Schoonmaakmiddelen

Zamarra raadt de meeste schoonmaakmiddelen af, omdat ze strepen geven. Als je wel gebruik wilt maken van een sopje, maak er dan een van schoonmaakazijn en water. Schoonmaakazijn ontvet namelijk goed. De temperatuur van het water maakt voor het resultaat niets uit. Heb je geen schoonmaakazijn in huis? Doe dan een halve ui in het water. 'Dit ontvet ook en je ruikt er niets van', garandeert Kok.

Als je een sopje gebruikt, heb je ook een trekker nodig. Check voordat je aan de gang gaat altijd of je trekker schoon is, als je trekker niet schoon is krijg je bij voorbaat al geen mooi resultaat. 

Vergeet de kozijnen niet

Bij ramen lappen hoort ook het schoonmaken van je kozijnen. Doe dit voordat je de ramen lapt, anders maak je je pas gelapte ramen misschien weer vies. Haal eerst het gros van het vuil, zoals spinnenwebben, weg met een stoffer van je stoffer en blik. Pak daarna een spons en neem de kozijnen af. Met een theedoek kun je de kozijnen afdrogen. 

Wat moet je niet doen?

Gebruik geen spiritus en glassex, dit is helemaal niet nodig en geeft strepen.

'Misschien is dit nu minder relevant, maar lap je ramen niet als het vriest, dan kunnen je ramen breken', benoemt Kok. 
 

Meer over:

Ook interessant