toggle menu

Hoe ongezond zijn bestrijdingsmiddelen op je fruit?

Hoe ongezond zijn bestrijdingsmiddelen op je fruit?

Op allerlei soorten fruit zitten bestrijdingsmiddelen om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid. Hoe slecht zijn deze residuen? Marcel Wenneker, onderzoeker fruitgewassen bij Wageningen Universiteit en Research geeft antwoord.

Veel mensen boenen hun appel over hun broek of wassen deze af. Gaan de bestrijdingsmiddelen hierdoor eraf?

Nee, dat helpt volgens Wenneker niet. Wassen of boenen kan wat stof of bacteriën op de oppervlakte verwijderen, maar bestrijdingsmiddelen gaan hierdoor niet weg. Die zijn in de schil en het fruit getrokken.

Als je je appel schilt, verwijder je dan de bestrijdingsmiddelen?

Zodra je gaat schillen, schil je volgens de onderzoeker inderdaad een heel groot gedeelte van de bestrijdingsmiddelen weg. Deze zijn vooral in de schil getrokken. Maar in de schil van fruit zitten juist erg veel vitamines, dus je kunt beter de schil mét bestrijdingsmiddelen opeten, dan ben je nog steeds gezonder bezig. 

Krijg je bij het eten van een banaan minder bestrijdingsmiddelen binnen, omdat je de schil niet opeet?

Ja, zegt Wenneker, bij een banaan of een sinaasappel zit het residu ook vooral aan de buitenkant. Dus als je de schil eraf haalt, ben je dat bijna helemaal kwijt.

Geen gezondheidsrisico's

Wenneker: 'In Nederland zijn de gehaltes van bestrijdingsmiddelen zo laag, dat het geen gezondheidsrisico met zich meebrengt. Veel mensen associëren pesticiden altijd met gezondheidsrisico’s, maar ik denk dat er andere voedingsmiddelen zijn waar we ons zorgen over moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan zout, wat een veel groter risico met zich meebrengt. Dus: eet zo veel mogelijk fruit en denk er zelf over na wat de echte risico's zijn. Dat is zeker niet fruit.'

Is biologisch fruit beter voor je?

Als het gaat om bestrijdingsmiddelen, dan is biologisch fruit volgens Wenneker niet beter. Beide varianten zijn even gezond zegt de onderzoeker. Bij biologisch fruit worden er andere soorten bestrijdingsmiddelen gebruikt, die beter zijn voor het milieu. Het gezondste is om onbespoten fruit consumeren, maar dit wordt niet verkocht in de supermarkt.

In november 2017 was er veel commotie over de aardbei. Uit onderzoek bleek dat de aardbei in de supermarkt zes keer zoveel schadelijke stoffen bevat in vergelijking tot ander fruit. De voordelen van het eten van groente en fruit zijn groter dan de nadelen, aldus het Voedingscentrum in de uitzending van Radar van november 2017.

Volgens het Voedingscentrum zitten er echter wel minder bestrijdingsmiddelen in biologisch fruit en de middelen die gebruikt worden zijn vooral van natuurlijke oorsprong. Hierdoor is biologisch fruit beter voor het milieu. Volgens het Voedingscentrum zijn de gezondheidsvoordelen van groente en fruit eten groot. 'Dit weegt ruimschoots op tegen de mogelijke gezondheidsrisico's van resten bestrijdingsmiddelen.'

Foodwatch: onderzoek nodig naar langetermijneffecten

Foodwatch zegt in de uitzending van november dat het te lang duurt tot de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) een nieuwe methode heeft om te kunnen beoordelen wat de risico's zijn van bestrijdingsmiddelen die opstapelen en op elkaar inwerken. 'Het is moeilijk te zeggen dat je er echt ziek van wordt, maar ik maak me zorgen over de langetermijneffecten', aldus Cornelisse. 'Ik denk niet dat je moet stoppen met het eten van aardbeien of fruit. Maar er moet een betere norm komen om te het goed te kunnen beoordelen'.

Ook interessant