Hoe onthoud je je pincode?

Hoe onthoud je je pincode?

'Nooit meer uw pincode vergeten', zo promoot een ontwikkelaar zijn app waarin je gecodeerd je pincode kunt opslaan. Hoe veilig zijn zulke toepassingen eigenlijk? En: zijn er ezelsbruggetjes waarmee je codes kunt onthouden?

Hoe veilig zijn apps?

Om toegang te krijgen tot een applicatie die pincodes versleuteld opslaat, heb je vaak alsnog een wachtwoord nodig, vertelt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland in de Metro. Als je zo'n app gebruikt, moet je er bovendien zeker van zijn dat hij veilig is. Beugel adviseert dan ook om pincodes gewoon goed te onthouden.

Veel pincodes onthouden

Maar hoe doe je dat dan? Consumenten moeten vaak veel verschillende pincodes onthouden: die van hun eigen rekening, van de gezamenlijke rekening, van de creditcard en soms ook van de zakelijke betaalrekening.

Opslaan als telefoonnummer

Misschien denk je dat je slim bent door je pincode als telefoonnummer op te slaan op je mobieltje. Je bent helaas niet de enige die dat doet: deze methode is dus zeker niet waterdicht.

Maak een zinnetje

Woordvoerder Ronald van Buuren van ING heeft een tip: 'Hang aan ieder cijfer een woord met het desbetreffende aantal letters'. Een zin onthoud je namelijk makkelijker dan een code, maar vervolgens moet je wel goed onthouden welk zinnetje bij welke pinpas hoort.

Je kunt ook bij ieder cijfer een getal optellen, en die nummerreeks vervolgens wel noteren. Het is dan uiteraard belangrijk dat je dat getal niet vergeet.

Bron: Metro

Meer over:

Ook interessant