Hoe pas ik de advertentievoorkeuren van Google aan?

Hoe pas ik de advertentievoorkeuren van Google aan?

Het is je vast wel eens overkomen: Heb je net een vakantie naar Spanje gegoogled, zie je een advertentie met tickets naar Barcelona voorbijkomen in je browser. Dat kan handig zijn, maar roept ook vragen over privacy op. Wat kun je er tegen doen als je deze gratis 'service' van Google niet op prijs stelt?

Wat veel mensen niet weten is dat je zelf je privacy-instellingen bij Google kunt beheren via de zogenaamde privacy checkup. Zo kun je ervoor kiezen om advertenties op basis van je interesses uit te zetten. Hoe werkt dit en wat gebeurt er dan?

1. Hier vind je een overzicht met je persoonlijke interesses die door Google zijn geselecteerd. Je kunt deze (de)selecteren of nieuwe interesses toevoegen.

Stap 2. Klik naast 'Advertenties op basis van uw interesses' op de aan-schakelaar om deze uit te zetten. Wanneer je naar beneden scrollt vind je een uitleg over de functie 'persoonlijke interesses'. Als je deze mogelijkheid uitzet zijn advertenties niet langer gebaseerd op persoonlijke gegevens zoals leeftijd, eerdere zoekopdrachten via Google of video's die je op YouTube hebt bekeken. Het kan dat je nog steeds advertenties krijgt die gebaseerd zijn op je algemene locatie, want dat checkt Google nog wel.

Let op: De advertenties op YouTube worden normaal gesproken ook gerelateerd aan je persoonlijke interesses. Als je dit wilt uitschakelen dan moet je dat doen op de site van YouTube zelf, dus niet via de Google.

Wanneer je het blokje 'advertenties op basis van uw interesses' uitzet, krijg je het volgende scherm te zien:

3. Klik dan niet op 'ik ben klaar', maar op 'advertenties voor uitgelogde status beheren'. Google selecteert namelijk ook op basis van interesses via andere websites dan google.com. Deze zijn onder andere gebaseerd op eerdere bezoeken aan andere websites die deel uitmaken van het Googlenetwerk. Wanneer je deze functie uitzet, kunnen de advertenties nog steeds gebaseerd zijn op de webpagina die je op dat moment bezoekt. Dus wanneer je op een sportwebsite zit, kan je best een advertentie van sportschoenen te zien krijgen. Maar de advertenties worden niet langer gebaseerd op eerdere bezoeken aan websites van adverteerders.

4. Let op: Als je je wilt afmelden voor alle op interesses gebaseerde advertenties van Google, moet je driemaal de afmeldprocedure doorlopen: eenmaal wanneer je bent ingelogd bij Google, eenmaal wanneer je bent uitgelogd en eenmaal voor niet-Google websites. De reden hiervoor is dat Google verschillende gegevens gebruikt, afhankelijk van of je bent ingelogd op een Google-account.

5. Gebruik je verschillende browsers? Dan moet je bovengenoemde stappen bij al deze browsers drie keer doorlopen. En wanneer je verschillende apparaten gebruikt zoals een tablet en een mobiele telefoon, dan moet het daar ook weer apart gebeuren. Ga daar maar een middagje voor zitten!

Bron: Google

Ook interessant