Hoe registreer je je reis bij de ambassade?

Hoe registreer je je reis bij de ambassade?

Wie regelmatig naar een ver land reist waar veiligheidsrisico's bestaan, doet je er goed aan om zich te registreren bij de Nederlandse ambassade. Maar pas op dat je geen onnodige kosten maakt.

Je kan je gratis aanmelden bij de Nederlandse ambassade van het land waar je naartoe reist. Als je aangemeld bent, waarschuwt de ambassade je via sms, mail of app als de situatie in het land van bestemming verandert. Daarnaast heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een overzicht van Nederlanders die in het buitenland zitten, mocht zich ergens een gevaarlijke situatie voordoen.

Gratis

Volgens Willemien Veldman, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, betalen reizigers soms onterecht kosten. 'Wij krijgen regelmatig klachten van mensen die door visumbureaus worden aangespoord om zich, via dat bureau, te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in het land waar ze naartoe reizen. Hier wordt dan geld voor in rekening gebracht. Het is jammer als mensen niet weten dat ze betalen voor een service die eigenlijk gratis is', aldus de zegsvrouw.

Wat kan je zelf doen?

Je kan je reis eenvoudig zelf registreren via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Buitenlandse Zaken probeert reizigers hier zo actief mogelijk over te informeren. Bijvoorbeeld door in de reisadviezen voor ieder land een link op te nemen naar de registratieservice', vertelt Veldman. Zij hoopt dat consumenten, door alle links die onlangs zijn toegevoegd, de gratis online registratie makkelijker kunnen vinden. 

Wil je weten of je veilig kunt reizen naar een land? Check dan de officiële pagina voor reisadvies

Visum

Ga je op reis naar een land waarvoor je een visum nodig hebt? Let op dat je dan niet teveel voor je visum betaalt. Kijk onze uitzending terug over ETA- en ESTA-aanvragen voor Canada en de Verenigde Staten. Ook hiervoor zijn er visumbureaus die meer in rekening brengen dan nodig is. Een visum aanvragen kan bij de meeste landen eenvoudig online geregeld worden, met een kleine aanbetaling. Kijk ook hiervoor op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor welk land je een visum nodig hebt.

Let op

Ook voor het CBR en toeslagen bij de Belastingdienst, zoals de aanvraag van huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebondenbudget, zijn er allerlei bemiddelingsbureaus die geld vragen voor diensten die gratis zijn. Kijk onze uitzending terug over de dure bemiddelingssite:

CBR: Pas op voor 'bemiddelingssites' bij aanvraag theorie-examen

Het is niet verboden voor bemiddelaars om consumenten tegen betaling te helpen met aanvragen van bijvoorbeeld toeslagen of theorie-examens, mits ze dit duidelijk vermelden op de website. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt hier regelmatig klachten over. Dit soort bemiddelaars verschijnen vaak boven in Google, waardoor consumenten eerder op deze sites afgaan. Dit is zonde, want dan ben je onnodig duur uit.
 

Ook interessant