Hoe schil en ontpit je een avocado (op een veilige manier)?

Hoe schil en ontpit je een avocado (op een veilige manier)?

Plastisch chirurgen blijken steeds vaker patiënten te moeten behandelen aan handwonden die zijn veroorzaakt door het snijden en ontpitten van avocado's. 'Ontpitten met een mes gaat vaak fout, met meestal zenuwletsel tot gevolg'. Hoe kun je op een veilige manier je avocado eetklaar maken? 

De chirurgen vinden dat consumenten gewaarschuwd moeten worden voor de risico's, bijvoorbeeld op de verpakking van de avocado. Dokters geven de voorkeur aan het ontpitten met een lepel, omdat het met een mes vaak fout gaat. 'Bij het ontpitten houden consumenten vaak een avocadohelft in de palm van hun hand. Als bij het ontpitten vervolgens het mes uitschiet of van de pit glijdt, steken ze in hun hand. Daarbij zien we vaak dat gevoelszenuwen van de vingers worden beschadigd of doorgesneden. Soms raken mensen zelfs een pees', zegt plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam. 

Veilig ontpitten en schillen doe je zo

Zorg ervoor dat je een rijpe avocado hebt. Dan gaat het snijden en ontpitten makkelijker. 

  1. Snijd de avocado op een snijplank in de lengte doormidden.
  2. Draai de twee helften in tegengestelde richting uit elkaar. Zo krijg je een helft waar de pit in zit en een helft zonder de pit. 
  3. Gebruik een lepel om de pit uit de halve avocado te wippen. Dit is de meest veilige, en tevens makkelijke, manier. Je kunt hier ook een mes voor gebruiken, maar wees dan voorzichtig. Zorg ervoor dat je de avocado niet in je handpalm houdt (maar op de snijplank) en dat je van je af (!) snijdt. Je kunt het mes in de pit steken en zo uit de avocado krijgen. 
  4. Het vruchtvlees kun je met een lepel uit de schil schrapen. Wil je de avocado in plakjes of blokjes? Snijd dan de twee helften nog een keer doormidden, zodat je vier kwarten overhoudt. Je kunt dan gemakkelijk de schil met je vinger lospellen, om het vervolgens in stukjes te snijden. Je zou het ook kunnen schillen met een mes. Zorg er dan weer voor dat je voorzichtig van je af snijdt. 

Snijden en ontpitten gaat makkelijker met een rijpe avocado, dus hieronder vind je nog wat extra tips hoe je het rijpingsproces kunt controleren:

  • Om te checken of je een rijpe avocado hebt, kun je het steeltje van je avocado eraf halen. Als je onder het steeltje een groene kleur ziet, dan is je avocado rijp. Is het vlakje bruinig? Dan is de avocado waarschijnlijk overrijp. Je kunt natuurlijk ook even in de avocado knijpen; als 'ie een klein beetje meegeeft heb je een rijpe in je handen. 
  • Als je de avocado sneller wilt laten rijpen, dan kun je de avocado bij een banaan bewaren (bijvoorbeeld in een plastic zak). Het ethyleengas van de banaan zorgt ervoor dat de avocado sneller rijp wordt.
  • Als je avocado eigenlijk al rijp is maar je 'm nog niet wilt eten, kun je de avocado in de koelkast leggen. Hier kan de avocado hard van worden. Wel kan er smaak verloren gaan. 
  • Een geschilde avocado wordt minder snel bruin als je er citroensap overheen sprenkelt. 

Ook interessant