Hoe voorkom je ongewenste e-mail van Twoo?

Hoe voorkom je ongewenste e-mail van Twoo?

Een vriend nodigt je via een e-mail uit voor de website Twoo. Je klikt op de uitnodiging en maakt zonder dat je het door hebt een account aan. Wat is Twoo eigenlijk en hoe voorkom je dat je spam krijgt of ongewenste e-mails verstuurt van deze datingswebsite?

Wat is Twoo?

Twoo bestempelt zichzelf als ‘de leukste plek om nieuwe mensen te leren kennen’. Twoo is een site die op basis van je interesses jou in contact probeert te brengen met andere mensen bijvoorbeeld om te daten of voor vriendschap.

Tegelijkertijd noemt Twoo zichzelf 'het snelstgroeiende netwerk om te chatten, foto's te delen en nieuwe mensen te leren kennen’. Het bedrijf gebruikt hiervoor wel een agressieve manier van leden werven, waarover onder andere leden van het Radar Forum klagen. 'Kent iemand de sociale netwerksite twoo.com? Ik krijg allerhande spam van ze - zogenaamd van collega's - die willen dat ik me daar aansluit', zo schreef forumlid Guardian72 in 2012 al. In het aanmeldingsproces voor de datingwebsite moet je namelijk goed opletten: voor je het weet verstuur je een uitnodiging voor Twoo naar al je contacten.

'Op het verkeerde been zetten'

Volgens Mischa Coster, mediaspycholoog en beïnvloedingsexpert bij zijn bedrijf Grey Matters, zet Twoo je bewust op het verkeerde been door het design zo te maken dat je acties uitvoert die je eigenlijk niet wilt doen.

Bij het registratieproces voor de website moet je eerst je persoonsgegevens invullen, daarna kun je je Google-, Facebook- of Instagram-account koppelen. De volgende stap is het importeren van je contacten uit je e-mail of Facebook, zodat Twoo 'je kan laten zien wie je al kent op Twoo’. De laatste stap van de aanmelding is het toevoegen van je contacten die al op Twoo zitten. Contacten die nog niet op Twoo zitten ontvangen hierbij een mailtje van jou dat jij ze hebt uitgenodigd.

Het is mogelijk om de genoemde stappen over te slaan, maar deze optie staat redelijk verborgen. Volgens Coster is dit niet netjes, maar wel gangbaar bij soortgelijke websites. Het woordje ‘overslaan’ in het aanmeldingproces suggereert volgens Coster bovendien dat je alle stappen overslaat, inclusief het bevestigen van je account. 'Dat wil je natuurlijk niet, want je wil een account aanmaken! Dus doorloop je braaf de andere stappen.'

Hoe voorkom je dat je spam van Twoo verstuurt?

'We willen zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact brengen', aldus Lien Louwagie communitymanager bij Twoo. Toch geeft ze aan dat het uitnodigen van contactpersonen bij je registratie zeker geen verplicht onderdeel is. Louwagie geeft tegenover Radar aan dat je bij elke stap de optie hebt om de stap over te slaan. Ook als je toch je contactpersonen al hebt geïmporteerd heb je nog de optie om de uitnodiging niet te versturen. Hiervoor moet je in de laatste stap van de aanmelding contactpersonen deselecteren door de knop ‘Selecteer alle/geen’ of door het klikken op 'Of volgende stap >' rechtsonderaan de pagina.

Heb jij een uitnodigingsmail ontvangen?

Als je van een bekende een uitnodiging krijgt en je klikt op de knop ‘Bekijk de uitnodiging’ dan maak je automatisch een account aan op Twoo. Dit gaat volgens Louwagie wel om een voorlopig account, dat niet zichtbaar is voor andere leden op het netwerk. Volgens Coster is deze strategie not done: 'Een intentie om een bericht te lezen is totaal iets anders dan de intentie om je aan te melden voor een dating site.’'Vooral omdat de disclaimer dat je daadwerkelijk een account aanmaakt is weggestopt in een secundaire tekst onderin de mail, waardoor je die in principe niet ziet.

Mocht je geen lid willen worden én geen mails meer willen ontvangen, dan kun je onderin de mail in de kleine tekst op 'Uitschrijven' klikken. Dit zorgt er volgens Twoo voor dat je geen uitnodigingsmails meer ontvangt.

'Misleidende teksten'

Volgens Coster werkt Twoo bewust met misleidende teksten. Hij bestempelt de communicatie van Twoo als agressief, waarbij gebruik wordt gemaakt van misleidende informatie en verwachtingen. Coster geeft aan dat het netwerk de keuze om stappen over te slaan ook aantrekkelijker kan maken, zonder hierbij mensen op het verkeerde been te zetten. 'Dit wekt alleen maar irritatie op; nietsvermoedende ontvangers van een 'bericht' zullen geïrriteerd zijn dat er een account is aangemaakt zonder dat dat de intentie was.'

Reactie Twoo

Communitymanager Lien Louwagie: 'Het spijt ons te moeten horen dat bepaalde zaken niet duidelijk lijken op onze site. Wij monitoren dagelijks het gebruik van onze website en maken geregeld wijzigingen op basis van user feedback. Jullie feedback wordt dus zeker meegenomen in onze evaluatieprocessen.'

Volgens Louwagi krijg Twoo slechts heel af en toe klachten van consumenten over spam. Wel laat Twoo wereldwijd de website testen op gebruiksvriendelijkheid.

Mocht je na het afmelden toch nog problemen ervaren met Twoo of e-mails van Twoo dan kun je volgens Louwagie het beste contact opnemen met Nederlandstalige Community Managers via het e-mailadres info-nl[at]twoo[dot]com. Je krijgt dan binnen 24 uur reactie op je vraag.

Bron: Radar / Twoo / Mischa Coster

Meer over:

Ook interessant