Hoe weet je zeker dat je hond op de juiste manier gefokt is?

Hoe weet je zeker dat je hond op de juiste manier gefokt is?

In Nederland worden meer dan 2 miljoen honden gehouden. Niet al deze honden zijn volgens de juiste richtlijnen gefokt en ook niet allemaal onder Nederlands toezicht. Hoe weet je zeker wanneer je een hond koopt dat dit wel het geval is? Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer*, geeft tips.

*Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (ook wel ‘Houden van Honden’) is het overkoepelend Nederlands orgaan op het gebied van de studie van de hond. Dit betekent dat erkende rashonden worden geregistreerd (en gechipt) bij de organisatie.

Wie zelf een hond wil die met zekerheid juist is gefokt, moet op een aantal zaken letten.

Koop een hond waarvan de afstamming bekend is

'Zorg in ieder geval dat je een hond koopt waarvan de afstamming bekend is. Op die manier kun je namelijk zien hoe de oudere dieren gefokt zijn, hoe het zit met de gezondheid en wat het gedrag van de oudere dieren is geweest.'

Zie ook: Kun je je huisdier rauw vlees geven?

Koop een hond die gewend is aan een sociale omgeving

Quote
Op Marktplaats binnen een dag een puppy kopen is niet de manier
 

Koop een puppy op een betrouwbaar adres

Als je een hond op een plek koopt waar te veel honden worden gefokt, ook wel een 'puppyfarm' genoemd, is de kans volgens Doedijns klein dat de hond een sociale ontwikkeling heeft gekregen. 'Dat kan niet als jij als fokker veertig nesten hebt liggen, dat gaat niet!'

Doe nooit impulsief over het aanschaffen van een hond

'Een dier is geen impulsaankoop. Je hoort zo vaak dat mensen een hond zien en denken: dat wil ik ook! Vervolgens kopen zij via Marktplaats binnen een dag een puppy, dat is niet de manier.' Volgens Doedijns moet je dat zorgvuldig doen. Veel mensen zouden langer doen over de aanschaf van een tv, dan over de aanschaf van een puppy. 'Dramatisch', vindt hij.

Bron: Raad van Beheer

Ook interessant