Hoeveel geld bespaar je nou écht als je stopt met roken?

Hoeveel geld bespaar je nou écht als je stopt met roken?

Stoppen met roken is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Deze stelling heb je vast vaker gehoord. Maar hoeveel geld kun je nou écht besparen als je stopt met roken? En ben je op de hoogte van dit financiële voordeel?

Er zijn namelijk directe én indirecte besparingen, zo meldt het AD.

Directe besparing

Van de directe besparing zijn mensen zich wel bewust. Als je stopt met roken ben je uiteraard geen geld meer kwijt aan het pakje sigaretten dat je wekelijks of misschien wel dagelijks koopt. 'De prijs van een pakje sigaretten stijgt alleen maar. Sinds april dit jaar kost een pakje gemiddeld 8,20 euro', schrijft het dagblad. Als je per dag dus een pakje sigaretten rookt, ben je hier jaarlijks ongeveer 3000 euro aan kwijt.

Dit betekent stoppen met roken voor de premie van je overlijdensrisicoverzekering

Volgens de krant is er echter 'nóg een financieel voordeel waar je misschien niet zo snel bij stilstaat': de premie van een overlijdensrisicoverzekering. 'Die is lager als je niet rookt, maar dan moet je uiteraard wél doorgeven aan je verzekeraar dat je gestopt bent.' Per jaar kan dit je een besparing op je premie van ongeveer 320 euro opleveren. 

Deze berekening is gemaakt door de onafhankelijke vergelijkingssite Independer. Het platform meldt dat de gemiddelde looptijd van deze verzekering vijftien jaar is. Je kunt in totaal dus 4800 euro besparen.

Veel ex-rokers niet op de hoogte van lagere premie

Independer legt uit dat ex-rokers een lagere premie betalen dan rokers, omdat zij gemiddeld langer leven. Deze premieverlaging gaat twee jaar na het aansteken van de laatste sigaret in. 70 procent van de ex-rokers is hier echter niet van op de hoogte. Zij informeren hun verzekeraar dan ook niet van deze verandering in hun leven. Dit heeft tot gevolg dat ze te veel premie blijven betalen.

Meer of minder roken sinds de coronacrisis?

Het Trimbos-instituut, een onafhankelijk kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid, heeft afgelopen zomer onderzoek gedaan naar de impact van corona op de rookverslaving van 900 respondenten.

Uit dit onderzoek blijkt dat een op de vier rokers juist méér sigaretten opsteekt sinds het uitbreken van de coronacrisis. Volgens het instituut is dat niet verrassend, omdat het bij 'heel veel mensen voor stress zorgt'. Een op de tien ondervraagden gaf aan minder te roken sinds de coronacrisis. De helft van de deelnemers is door corona juist extra gemotiveerd om te stoppen met roken. Dit uit bezorgdheid over hun eigen gezondheid en die van hun naasten.

Bron: AD

Ook interessant