HPV-campagne verlengd, maar haal eerste prik wel in 2023

HPV-campagne verlengd, maar haal eerste prik wel in 2023

Vaccineren tegen het HPV-virus blijft langer gratis voor jongeren tussen de 19 en 27 jaar. Dat schrijft RTL Nieuws . Om de prikken - het zijn er twee - ook echt gratis te ontvangen, moet de eerste vaccinatie wel worden gezet voor de originele einddatum van de campagne: 31 december 2023.

HPV-campagne verlengd

Jonge mensen die het HPV-vaccin halen, zijn beter beschermd tegen zes vormen van kanker. De bekendste is baarmoederhalskanker, maar het kan ook kanker veroorzaken in de mond- en keelholte, schaamlippen, anus, penis en vagina. Om het halen van het HPV-vaccin te stimuleren, start de Rijksoverheid begin 2023 een campagne. Jongeren tussen de 19 en 27 jaar kunnen hun prikken gratis halen. Dat scheelt hen veel geld, want één vaccin kost zo'n 200 euro. 

Eerste prik wel in 2023

Inmiddels ligt het eerste half jaar van 2023 achter ons, en blijkt dat nog relatief weinig jongeren de weg naar de gratis vaccins hebben gevonden. Daarom verlengt de overheid de campagne. Eigenlijk hadden jongeren de prikkenreeks voor 31 december 2023 moeten afronden, maar dit is nu 1 juni 2024.

De eerste vaccinatie moet overigens nog wel in 2023 gezet worden om gebruik te kunnen maken van de gratis regeling. Er moet minimaal vijf maanden tussen de twee prikken zitten. 

Verlenging eerder niet aan de orde

Dat de campagne niet de hoeveelheid mensen trekt waarop de Rijksoverheid had gehoopt, is overigens niet iets van de laatste maanden. Begin juni 2023 vroeg Radar al aan een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) of de gratis vaccinatieperiode hierdoor verlengd zou worden. Destijds was het antwoord duidelijk: nee. 


Op de hoogte blijven van het laatste Radar-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Bronnen: RTL Rijksoverheid, RIVM

Ook interessant