Incasso Trip & Enjoy: betalen of niet?

Incasso Trip & Enjoy: betalen of niet?

Forumgebruikers van Radar zijn vorig jaar telefonisch benaderd met een vakantie-aanbieding van Trip & Enjoy. Zij krijgen nu, een aantal maanden later, aanmaningen van incassobureau Prevent Interland. Radar spreekt hierover met de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

'Ik ben vorig jaar benaderd door Trip & Enjoy om via deze organisatie mijn reizen te boeken. Ik heb de voorwaarden bekeken en na een paar dagen gebeld dat mijn wensen niet aansluiten op hetgeen wat zij aanbieden. Vandaag word ik benaderd door Prevent Interland met het verzoek of ik even binnen 3 dagen 109,95 euro wil overmaken', schrijft Forumgebruiker Deborahk op het Radar Forum.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat aan Radar weten de laatste tijd vaker van dit soort voorbeelden tegen te komen. 'Consumenten worden telefonisch benaderd voor een aanbieding in de vakantiesfeer. Soms is het aanbod onduidelijk. Als consumenten ermee instemmen om meer informatie te ontvangen, ontvangen ze die niet, maar wel later de rekening omdat ze niet binnen de bedenktijd hebben gemeld ervan af te zien.'

Is de overeenkomst die je bent aangegaan rechtsgeldig?

Dienst die geregeld verricht wordt

Ben je een abonnement aangegaan? Dan geldt het schriftelijkheidsvereiste. Bij het schriftelijkheidsvereiste is alleen een telefonisch 'ja' op een aanbod niet voldoende. Je moet dan een schriftelijk akkoord hebben gegeven. Heb je dat niet gedaan, dan is de overeenkomst niet geldig.

Eenmalige dienst

Bij een eenmalige dienst geldt het schriftelijkheidsvereiste niet. Toch kan volgens de ACM de overeenkomst ongeldig zijn. Het telefonische verkoopgesprek kan bijvoorbeeld misleidend of onduidelijk zijn geweest.

Je krijgt vaak de belofte dat er informatie per mail volgt, maar soms komt die informatie niet aan, is onjuist, onvolledig of misleidend. ACM: 'Vaak is het aanbod om tegen betaling van een bepaald bedrag een vakantiereis of een vakantievilla te boeken. Maar onduidelijk is of en op welke data de reis of het huis geboekt kan worden, waar het precies is en wat het dan kost, en soms moet er om het te kunnen boeken worden bijbetaald, waardoor het prijsvoordeel wegvalt.'

Geldige incasso?

Heb je een aanmaning ontvangen? Check dan ook of die rechtsgeldig is! Het incassobureau moet ook aantonen dat de overeenkomst die eraan ten grondslag ligt geldig is.

Lees ook: Incassobureaus: wat mogen ze wel, wat mogen ze niet?

Moet je nu betalen?

Omdat het steeds om aanbiedingen gaan die een beetje verschillen, kan de ACM geen eenduidig advies geven, en adviseert dan ook om contact op te nemen met de ConsuWijzer. ACM: 'In veel gevallen zullen ze bij ConsuWijzer het advies krijgen om niet te betalen, omdat er in veel gevallen geen geldige overeenkomst tot stand is gekomen.'

Bron: ACM

Ook interessant