ING waarschuwt voor nieuwe phishingmethoden

ING waarschuwt voor nieuwe phishingmethoden

Dat cybercriminelen gegevens van je internetbankieren proberen buit te maken via phishingmails wist je misschien al. ING waarschuwt nu voor andere manieren waarop kwaadwillenden toegang proberen te krijgen tot je account.

1. Pas op voor sms over 'blokkade'!

De bank waarschuwt allereerst voor sms'jes met de tekst 'Je ING app is uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd. Klik op de link om weer toegang te krijgen'. Klik niet! Cybercriminelen proberen zo gegevens van je internetbankieren buit te maken.

De ING laat aan Radar weten weleens sms'jes te sturen, met bijvoorbeeld tan-codes of een contactverzoek vanuit de klantenservice. Twijfel je of het bericht afkomstig is van de bank? Neem dan contact op met de ING via de officiële contactgegevens die je zelf hebt gevonden.

2. Nooit een 'klein bedrag' overmaken om betaalgegevens uit te wisselen!

Ben je actief op marktplaatsen of advertentie-sites? Pas dan ook op voor cybercriminelen die je vragen om een 'klein bedrag' over te maken om zogenaamd betaalgegevens uit te wisselen. De internetcriminelen sturen je een link waar je de betaling kan doen. In werkelijkheid gaat het om een phishingsite en wordt een veel grotere transactie uitgevoerd.

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

  • ING-app installeren? Check of het om de officiële toepassing gaat!
  • Vul je gebruikersnaam en wachtwoord alleen in op de Mijn ING-pagina waar je zelf naartoe bent gegaan; klik nooit op een link in e-mail of sms om op deze pagina te komen;
  • Wil je iets (ver)kopen via internet? Een IBAN is voldoende; wees achterdochtig als je meer gegevens moet overleggen of als je een link toegestuurd krijgt;
  • Stuur nooit een foto van je bankpas.

Bron: ING

Ook interessant