toggle menu

Inlogscherm DigiD ziet er niet meer hetzelfde uit, wat is er veranderd?

Inlogscherm DigiD ziet er niet meer hetzelfde uit, wat is er veranderd?

Je wil inloggen bij een zorgverzekeraar, pensioenfonds of overheidsinstantie, maar ziet dat het DigiD-inlogscherm er opeens anders uitziet dan je gewend bent. Hoort dit zo? Hoe weet je dat je niet op een phishingwebsite zit? En wat is er dan veranderd?

Als je op internet wil inloggen bij het onderwijs of een andere (semi)overheidsinstantie, verloopt dit via DigiD. Dit is het systeem waarmee Nederlandse (semi)overheden online je identiteit kunnen verifiëren. Je DidiD is strikt persoonlijk en gekoppeld aan je burgerservicenummer. Je kunt het zien als een digitaal paspoort voor overheidsinstanties.

Waarom zit het DigiD-inlogscherm er anders uit?

Met ingang van 15 mei 2019 ziet het inlogscherm van DigiD er anders uit. 'Dit is puur vormgeving,' aldus Rick Bron, woordvoerder van Logius. Logius is de beheerder van het DigiD-systeem. 'Verder is er niks veranderd.'

Het oude DigiD-inlogscherm (tot 15 mei 2019)
Bron: Het oude DigiD-inlogscherm (tot 15 mei 2019)
Het oude DigiD-inlogscherm (tot 15 mei 2019)
Het nieuwe DigiD-inlogscherm (vanaf 15 mei 2019)
Bron: Het nieuwe DigiD-inlogscherm (vanaf 15 mei 2019)
Het nieuwe DigiD-inlogscherm (vanaf 15 mei 2019)

Is inloggen via dit nieuwe scherm veilig?

Inloggen via DigiD is nog steeds veilig. Twijfel je, controleer dan de url in de adresbalk. Hier moet staan: 'https://digid.nl/inloggen'. Mogelijk zie je ook een slotje staan, als teken dat je op een https-site zit en je gegevens versleuteld verstuurd worden.

Natuurlijk mogen ook de logo's van DigiD en de Rijksoverheid niet ontbreken (als ze er niet staan is er iets mis!), maar aangezien logo's zijn na te maken is het goed om dus vooral de url te checken. 

Klopt het dat ik vanaf 15 mei alleen nog via DigiD kan inloggen met app of sms?

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, beter bekend als het UWV, past per 15 mei 2019 de DigiD-inlogeisen aan. 'Vanaf die dag kun je niet meer bij het UWV inloggen met enkel je gebruikersnaam en wachtwoord. Verificatie via app of sms is dan ook vereist: de zogeheten tweestapsverificatie,' weet Bron.

Deze aanpassing op 15 mei staat los van de vernieuwing op digid.nl. 'Dit is toevallig op dezelfde dag als de vormgevingsaanpassing. Deze twee veranderingen hebben niks met elkaar te maken,' bevestigt de Logiuswoordvoerder.

Lees ook: DigiD: Geen wachtwoord meer nodig, inloggen via een app

Kan ik DigiD nog gebruiken als ik geen smartphone heb?

Ja. Voor het installeren van de DigiD-app heb je een weliswaar een smartphone nodig, maar als alternatief kun je ook de tweestapsverificatie via sms gebruiken.

Kan ik tweestapsverificatie gebruiken als ik überhaupt geen mobiele telefoon heb?

'Ja dat kan. Je kunt er namelijk voor kiezen om een gesproken versie van het sms'je te ontvangen op je vaste telefoonnummer,' vertelt Bron. Dit kun je instellen in Mijn DigiD. Geef bij het aanvragen van de controle via sms je vaste nummer op en kies 'Ik wil gesproken sms-berichten ontvangen'.

Ik kan helemaal geen DigiD gebruiken, wat nu?

Als je DigiD niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld doordat je geen internet hebt, of in het buitenland woont en je telefoon kwijt bent, zoals deze forumgebruiker, dan kun je je (semi)overheidszaken altijd nog schriftelijk regelen. '(Semi)overheidsinstanties zijn verplicht om die mogelijkheid te blijven aanbieden,' zegt Bron.

Ook interessant