toggle menu

Instant Articles op Facebook: 5 vragen en antwoorden

Instant Articles op Facebook: 5 vragen en antwoorden

Verschillende Nederlandse nieuwsmedia zijn in samenwerking met Facebook gestart met Instant Articles. Wat houdt deze nieuwe dienst in?

Radar legt het uit aan de hand van 5 vragen en antwoorden.

1. Wat kan ik met Instant Articles?

Instant Articles is een nieuwe functie op Facebook. Je kunt nieuwsberichten en achtergrondverhalen op Facebook zelf lezen, zonder dat je doorgestuurd wordt naar de website van het nieuwsmedium. 

De berichten zien er interactiever en mooier uit doordat er ruimte is voor grote foto's en video's. De Instant Articles kunnen extra functies bevatten, zoals interactieve kaarten en gesproken toelichtingen. Terwijl je door je nieuwsfeed scrolt, worden de nieuwsartikelen geladen op de achtergrond.

De artikelen komen rechtstreeks van de server van Facebook, waardoor de berichten tien keer sneller worden geladen dan normale nieuwsartikelen.

2. Een win-win-situatie dus. Of niet?

Als lezers niet meer doorklikken naar nieuwssites blijven zij op Facebook. Dit betekent mogelijk dat gebruikers meer advertenties op Facebook te zien krijgen. Er is verder nog weinig duidelijk over de toekomst van de dienst: blijft deze bijvoorbeeld gratis?

3. Hoe herken ik Instant Articles?

Instant Articles kun je herkennen aan het bliksemschichtje rechts bovenin.

4. Welke nieuwsmedia maken er gebruik van Instant Articles?

Buitenlandse media maken al gebruik van Instant Articles. De Telegraaf, Metro, Nu.nl, NOS en RTL Nieuws hebben aangegeven dat zij hun artikelen ook via Instant Articles gaan verspreiden.

Hieronder kun je zien hoe Instant Articles werkt:

5. Kan iedereen gebruik maken van Instant Articles?

Op dit moment is het lezen van Instant Articles alleen mogelijk met de Facebook-app van iPhone. Volgens Facebook moet dit 'binnen aanzienlijke tijd' ook beschikbaar worden voor Android en de iPad. De precieze datum is nog niet bekend. Op desktop (via je computer) is Instant Articles niet beschikbaar.

Bron: iCulture / RTL Nieuws / YouTube

Meer over:

Ook interessant