toggle menu

Investering in foute wapenhandel: wat kun jij doen?

Investering in foute wapenhandel: wat kun jij doen?

Een groot deel van de mensen uit het Radar Testpanel geeft aan over te willen stappen van verzekeraar, als deze blijkt te investeren in controversiële wapenhandel. Wat kun jij doen als je tegen investeringen in foute wapenhandel bent?

Bekijk hier of jouw verzekeraar in wapenhandel investeert.

1. Geef je verzekeraar een compliment of een klacht

Via de Eerlijke Verzekeringswijzer kun je je eigen verzekeraar een compliment of een klacht sturen. Het is erg belangrijk dat consumenten en klanten aan verzekeraars laten weten dat ze het niet eens zijn met foute investeringen. Verzekeraars zijn zeker gevoelig voor de wens van hun klanten en hoe meer mensen aangeven het hier niet mee eens te zijn, hoe eerder een verzekeraar geneigd is om iets te doen.

2. Overstappen

Als je het echt niet eens bent met deze investeringen, dan kun je overwegen van verzekeraar te switchen. Dat is niet altijd mogelijk en ook niet altijd gemakkelijk. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

LET OP: voor sommige producten is overstappen alleen mogelijk na deskundig advies. Dat is niet gratis. Als je overweegt om met een adviseur in gesprek te gaan, vraag dan altijd vooraf naar de kosten. Een adviseur hoort duidelijk te schetsen wat het advies gaat kosten en wat je ervoor terugkrijgt.

Overstappen van schadeverzekering

Heb je een schadeverzekering (voor je auto, inboedel, aansprakelijkheid et cetera) dan is overstappen vaak niet moeilijk. Je zegt je oude verzekering op en neemt elders een nieuwe. Soms moet je eerst een contracttijd volmaken. Een overstap kan ook nog eens financieel voordelig uitpakken; nieuwe verzekeringen zijn soms goedkoper dan oude.

Overstappen van overlijdensrisicoverzekering

Veel mensen met een hypotheek hebben ook een overlijdensrisicoverzekering. Het kan zijn dat deze verzekering bij een maatschappij loopt die foute investeringen doet. Overstappen naar een andere ORV is niet eenvoudig, vaak ik deze verzekering namelijk verpand aan de hypotheek. Ook is het niet kosteloos, omdat je wel de adviseur moet betalen die jouw helpt bij het overstappen. Daar staat tegenover dat je na een overstap van ORV vaak minder betaalt. De kosten die je met de overstap maakt, verdien je daardoor vaak terug. Een financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

Overstappen van persoonlijk pensioenproduct

Spaar je zelfstandig voor een aanvulling op je pensioen, dan zou overstappen wel kunnen. Het is belangrijk om dan goed advies in te winnen over deze overstap, de gevolgen en het nieuwe product. Dit advies is niet gratis. Doordat er een verbod is op provisie moet je zelf de adviseur betalen.

Overstappen van lijfrenteverzekering

Ook bij lijfrente is overstappen mogelijk, maar niet altijd kosteloos en ook hier geldt: het is verstandig om goed financieel advies in te winnen over de te maken keuze.

Overstappen van pensioenverzekering via je werk

Heb je een pensioenverzekering dan is overstappen vaak lastig. Is het een pensioen via je werk, dan heb je weinig keuze. Het enige wat je dan kan doen is er bij je werkgever en bij de pensioenverzekeraar op aandringen dat er ander beleid moet worden gevoerd.

Hypotheek

Heb je een kapitaalverzekering of een beleggingsverzekering waarmee je uiteindelijk je hypotheek aflost, dan is het niet altijd mogelijk om over te stappen. Mocht dit wel kunnen, dan komen er vaak erg veel kosten en rompslomp bij kijken. Je moet in ieder geval langs de adviseur, maar mogelijk ook langs de notaris. Deze kosten zijn wel voor een deel aftrekbaar.

Ook interessant