iOS 11-update: dit moet je weten voordat je gaat installeren

iOS 11-update: dit moet je weten voordat je gaat installeren

Met iOS 11 brengt Apple enkele nieuwe functionaliteiten naar het mobiele besturingssysteem. De update is vanaf vandaag beschikbaar, maar de update zal niet beschikbaar zijn voor oudere iPhones en iPads. Een overzicht van handige informatie voordat je iOS 11 gaat installeren op je iPhone of iPad.

Niet beschikbaar voor oudere iPhones en iPads

De iOS 11 is beschikbaar voor nieuwere iPhones en iPads. Je kunt de update echter niet installeren als je een oudere iPhone hebt, zoals een iPhone 5 of iPhone 5C. Eerder dit jaar zocht Radar uit hoelang jouw oudere iPhone nog meegaat. De volgende Apple-apparaten krijgen wel de iOS 11-update:

 • iPhone: iPhone 5S, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus
 • iPad: iPad 5, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro 9.7 inch, iPad Pro 10.5 inch, iPad Pro 12.9 inch
 • iPod: iPod Touch 6

Niet werkende apps

Oudere toestellen worden niet langer ondersteund omdat deze apparaten op een 32-bits-systeem (dit is de manier waarop je toestel de gegevens verwerkt) draaien. Apple wil dit systeem niet langer ondersteunen en stelt daarom het snellere en krachtigere 64-bits-systeem verplicht.

Door deze aanpassing kan het voorkomen dat (voornamelijke oudere) apps die draaien op de 32-bits-structuur niet meer werken. De kans is klein dat je hier veel last van hebt, omdat de meeste apps reeds zijn over gegaan naar een snellere 64-bits-versie.

Overigens kun je zelf controleren welke apps niet meer werken door de upgrade naar iOS 11. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Info > Apps

Dit zijn de nieuwe functies in iOS 11

Een greep uit de nieuwe functies in de nieuwste versie van iOS:

 • Het Bedieningspaneel heeft een volledig nieuw uiterlijk gekregen. Met het Bedieningspaneel (in het Engels: Control Center) kun je zelf kiezen welke snelkoppelingen je snel bij de hand wilt hebben. Denk aan de zaklamp-functionaliteit of het aan-/uitzetten van de wifi of bluetooth. Het Bedieningspaneel open je door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen.
 • De App Store heeft een nieuw design gekregen en twee nieuwe overzichtspagina's. In 'Vandaag' toont Apple een overzicht van nieuwe apps, in 'Games' staan de nieuwste spellen.
 • Met AR Kit is het voor gebruikers mogelijk om virtuele objecten in de echte wereld te plaatsen. Zo kun je via augmented reality (lees ook: Wat is augmented reality?) met je camera direct zien of die nieuwe bank wel of niet in je woonkamer pas, zonder dat je hem al hebt gekocht.
 • Met de Niet Storen-modus krijg je niet langer notificaties binnen als je aan het rijden bent. Je iPhone herkent onder andere via de bewegingssensor wanneer je aan het autorijden bent.
 • Spraakassistent Siri, de digitale assistent, gaat leren van je gedrag. Op basis van je agenda en je andere gedrag op je iPhone of iPad voorspelt Siri welke informatie je wilt ontvangen. Ook hoef je niet meer perse meer te praten tegen Siri, je kunt ook gewoon typen.
 • Vooral het uiterlijk van iPads gaat op de schop. Onderaan het beeld krijg je op een iPad een dock (zoals MacBooks dit ook reeds hebben). Dit is een balk met snelkoppelingen naar je favoriete apps. Ook krijg je op de tablet de app 'Bestanden', waarmee je toegang krijgt tot alle bestanden op je apparaat. De derde aanpassing op iPads is dat je gemakkelijker kunt multitasken: je kunt tot drie apps tegelijkertijd naast elkaar open hebben staan.

Waar moet je op letten voordat je de nieuwe iOS-versie installeert?

Met de onderstaande tips kun je de update zonder problemen installeren:

 1. Maak voor de zekerheid een reservekopie (back-up) van je toestel. Het installeren van een update gaat meestal goed, maar mocht het onverhoopt fout gaan, dan weet je met een back-up zeker dat je geen belangrijke data verliest. Een back-up kun je maken door je telefoon te verbinden met een computer met iTunes.
 2. Zorg voor voldoende opslagruimte. De update is 1,7 gigabyte groot, maar je doet er goed aan om minimaal 4 gigabyte aan vrije opslagruimte op je toestel te hebben. Radar heeft enkele tips op een rijtje gezet om gemakkelijk opslagruimte vrij te maken.
 3. Zorg ervoor dat de batterij van je toestel (grotendeels) is opgeladen of zorg ervoor dat het apparaat in de oplader zit.
 4. Zorg voor een snelle en betrouwbare internetverbinding. Mijd een openbaar wifi-netwerk, maar installeer de update bijvoorbeeld als je thuis bent.

Zo installeer je iOS 11

Je kunt de nieuwe versie van iOS installeren door op je iPhone of iPad naar Instellingen te gaan, dan naar Algemeen en dan Software-update. Hierna verschijnt de update op je smartphone of tablet.

De update komt vanaf vandaag (dinsdag) uit. Het kan echter zijn dat het iets langer duurt voordat de update op jouw iPhone of iPad beschikbaar is.

Problemen en klachten iOS 11

Helaas brengt de iOS-update ook problemen met zich mee. De verwachting is dat Apple een deel van deze problemen in de nabije toekomst zal oplossen door het uitbrengen van een nieuwe update.

 • In het eerder genoemde Bedieningspaneel heb je een optie om wifi en bluetooth aan- en uit te schakelen. Je schakelt hiermee echter wifi of bluetooth niet volledig uit, je verbreekt alleen de actieve verbindingen. Aangezien dit niet altijd wenselijk of zelfs veilig is, moet je naar Instellingen gaan om de functionaliteiten echt uit te schakelen.
 • Ook zijn er klachten over het sneller leeglopen van de batterij. Volgens iCulture kan dit komen omdat je iPhone na de update nog een paar dagen bezig is om allerlei processen uit te voeren waardoor de batterij sneller leegloopt.
 • Outlook- en Hotmail-gebruikers kunnen sinds de iOS-update geen mails meer versturen met de Mail-app. Apple en Microsoft zijn op de hoogte van dit probleem. Apple heeft het probleem opgelost in de update iOS 11.0.1.
 • Staat de nachtmodus niet meer in het Bedieningspaneel? De nachtmodus kun je terugvinden door de schuifknop voor de helderheid ingedrukt te houden. Hierna verschijnt de knop voor de nachtmodus onderaan.

Loop je ook ergens tegenaan na de update naar iOS 11? Laat het hieronder weten in de reacties!

Bron: iPhoned / The Verge / iCulture / Tweakers

Laatste update: 26 september 2017

Ook interessant