Is een uitgebreide gezichtsverzorgingsroutine wel nodig? Hier moet je op letten

Is een uitgebreide gezichtsverzorgingsroutine wel nodig? Hier moet je op letten

Het komt regelmatig langs op sociale media: uitgebreide routines tot wel tien stappen voor de perfecte huid. Is dit allemaal wel nodig? En waar moet je op letten? Radar zoekt het voor je uit.

Bepaal je huidtype

De eerste stap is natuurlijk om te bepalen wat voor type huid je hebt en of er bepaalde problemen zijn die je wilt oplossen. Als je weet of je huid vet, droog, gecombineerd en/of gevoelig is kun je gericht gaan zoeken naar producten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Dit staat namelijk op het product. Twijfel je over wat voor soort huidtype je hebt? Maakt dan een afspraak bij een dermatoloog of huidtherapeut. 

Waar begin je?

Eigenlijk is de basis heel simpel. Een gezichtsreiniger en zonnebrandcrème zijn meestal voldoende, zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, bij NPO3. “Reinigen is belangrijk om opgehoopt talg, dode huidcellen en vuil te verwijderen.”

Daarnaast bescherm je je gezicht tegen UV-stralen met een zonnebrandcrème. Let op dat je zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aanbrengt. De Consumentenbond adviseert op hun website om je elke twee uur opnieuw in te smeren. Dit omdat je tussentijds ook zweet, het er afveegt of zwemt.

Uitbreiden

Als je meer stappen gaat toevoegen aan je routine dan is het belangrijk om scherp te houden wat je precies wilt veranderen. Zo kan een vochtinbrengende crème met hyaluronzuur en/of vitamine C een droge huid goed helpen. 

Bij pigmentvlekken kun je gebruik maken van vitamine A en zoethoutwortelextract, dit maakt de huid lichter waardoor de extra melatonine vervaagt. Ook kun je nieuwe pigmentvlekken voorkomen door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken.

Heb je een vette huid, dan kunnen kalmerende producten die overtollig talg tegengaan goed werken, zoals producten met allantoïne. Deze stof werkt licht exfoliërend en helpt de huid om vocht beter vast te houden waardoor het minder vettig aanvoelt.

Het kan zijn dat je alle middeltjes die aangeprezen worden op sociale media hebt aangeschaft. Maar het hebben van een uitgebreide routine hoeft niet altijd. Het kan zelfs de huidbarrière overbelasten en irriteren. Want wat voor de één wel werkt hoeft niet te werken voor de ander. Schaf dus alleen aan wat je nodig hebt en probeer dat eerst uit.  

Hoge concentraties

Mocht je iets nieuws gaan proberen, let er dan op dat het niet verstandig is om veel producten in één keer te proberen. Een veel voorkomende vergissing is dat er direct producten worden gekocht met een hoge concentratie van een bepaalde actieve stof. Maar dit is niet verstandig om te doen, want er is dan meer kans op irritaties. Het is belangrijk om met een lage concentratie te beginnen bij actieve stoffen, zoals retinol. Test het altijd eerst op een klein stukje van de huid zodat je kunt zien hoe je huid erop reageert.

Gezichtsproducten geen wondermiddel

Helaas kan het bijvoorbeeld ook voorkomen dat je alles probeert en last blijft houden van een droge huid of niet van de donkere wallen af komt. Soms spelen voeding en beweging een rol, maar ook factoren als slaap en hoe warm je doucht kunnen impact hebben. Dit maakt het vinden van een oplossing soms lastig, maar niet onmogelijk. In dat soort gevallen is het belangrijk om een afspraak te maken met een specialist.

Bronnen: Beauty bewust, Dr. Jetske Ultee

Ook interessant